Ünlü tarihçi Tayyip Gökbilgin'in oğlu Çarşamba'da

TAKİP ET

Cumhuriyet Dönemi tarihçilerimizden Çarşambalı merhum Prof. Dr. Mustafa Tayyip Gökbilgin'in oğlu Mehmet Altay Gökbilgin Belediye Başkanı Hüseyin Dündar'ı ziyaret etti.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü hocalarından Osmanlı Tarihi Profesörü Gökbilgin’in oğlu Mehmet Altay Gökbilgin’in Belediye Başkanı Dündar’a yaptığı ziyarette yakını Yaşar Gökbilgin, Yerel Tarihçiler Hasan Topuz ve Av. Safa Temiz de hazır bulundu.   

DÜNDAR, “TAYYİP GÖKBİLGİN’İ GELECEK NESİLLERE TANITACAĞIZ”
Bölgemizde Seyyid soyundan gelen ve Çarşamba’nın tarihinde önemli bir yeri olan Gökbilgin ailesi ile bir arada olmaktan onur duyduğunu kaydeden Başkan Dündar, “Hemşehrimiz Merhum Gökbilgin, 1981 yılında vefat etmiş bir büyüğümüzdür. İstanbul Üniversitesi’nde uzun yıllar kürsüsü olan ve Türkiye’ye tarih ve bilim alanında önemli katkıları olan değerli bir bilim adamıdır. Tayyip Gökbilgin’i önce Türkiye’ye tanıtmak sonra fikir ve düşüncelerini gelecek nesillere ulaştırmak için çalışacağız. Onun ve atalarının doğup büyüdüğü, çok önemli hizmetler gerçekleştirdiği bu topraklarda Çarşamba Belediyesi olarak, ailesine bir vefa borcu olarak görevimizi yerine getirme gayreti içerisinde olacağız.” diye konuştu.

GÖKBİLGİN, “ATALARIMIZ BU BÖLGEDE KADI VE MÜDERRİSLİK YAPTI”
Atalarının Anavatanı olan Çarşamba’da bulunmanın heyecanını yaşadığını kaydeden Mehmet Altay Gökbilgin, “Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Dündar beyefendinin yakın ilgi ve alakasına çok teşekkür ediyorum. Amerika’da ekonomi ve siyasal ilişiler üzerine çalışmalar yapıyorum. Babam Tayyip Gökbilgin Çarşamba’dan özlem ve hasretle söz ederdi. Birkaç nesil geriye giden ve bölgede kadı ve müderris olarak görev yapan atalarımızın Osmanlı Sultanlarıyla yaptıkları yazışmaları da Çarşamba’da Üniversiteye yada Belediyeye vakfetmek bizlere mutluluk verecektir. 


M. Tayyip Gökbilgin (1907-1981) Cumhuriyet dönemi tarihçilerimiz içinde seçkin bir yer tutmaktadır.  Kuşaklardır kadılık ve hukukçuluk yapan bir ailede doğdu. Aile geleneğine uygun olarak ilköğretimini evde babasının gözetiminde tamamladıktan sonra medrese öğrencisi oldu. 1929’da Erzrurum-Aşkale’de öğretmen olarak çalışmaya başladı, Anadolu’nun farklı yerlerinde yedi yıl görev yaptıktan sonra 1936’da Ankara Üniversitesi’ne kaydoldu, 1940’ta Osmanlı Tarihinin Macarca Kaynakları adlı lisans teziyle mezun olarak İstanbul Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1943’te TTK üyesi oldu. Önce Yeni ve Sonçağlar Tarihi Kürsüsü’nde, 1955’teki profesörlüğünden sonra da Ortaçağ Kürsüsü’nde dersler verdi. Gökbilgin çalışmalarını daha çok Osmanlı uygarlığı ve müesseseleri üzerinde yoğunlaştırdı. Pek çok kitabın yanı sıra çok sayıda akademik yayında makaleler ile İslam Ansiklopedisi’nde Osmanlı kurumları ve biyografi maddeleri yazdı. 1961’de İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü bünyesinde açılan Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Kürsüsü’nün kurucularındandı. 1977’deki emekliliğine dek kürsünün başkanlığını üstlendi. 2 Haziran 1981’de vefat etti. 

Mustafa Tayyip Gökbilgin