Çiçero sinema konusu ne oyuncuları kimler? Çiçero kod isimli İlyas Bazna kimdir?

TAKİP ET

Türk sinemasının 2019 yılındaki en dikkat çeken filmlerinden olan Çiçero, yayınlandığı ilk günden itibaren sinema seyircisini beyaz perdeye çekmeyi başarmış ve iyi rakamlara ulaşmıştı.

Türk sinemasının 2019 yılındaki en dikkat çeken filmlerinden olan Çiçero, yayınlandığı ilk günden itibaren sinema seyircisini beyaz perdeye çekmeyi başarmış ve iyi rakamlara ulaşmıştı. Yönetmenliğini Serdar Akar'ın gerçekleştirdiği biyografik dram filmi II. Dünya Savaşı öncesinde Nazi Almanyası adına casusluk yapan Çiçero lakaplı Elyesa Bazna isimli Arnavut casusun hayatını anlatıyor. Bu akşam televizyon ekranlarında yayınlanacak olan yapım dizilerin olmadığı şu günlerde izleyicilerin dikkatini çekerken, pek çok vatandaş 'Çiçero filmi nereden çekildi, konusu ne, oyuncuları kimler ve gerçek mi?' gibi soruların yanıtını araştırıyor. Haberimizin içerisinden sinema filmi ile ilgili ayrıntıları bulabilir, 'Çiçero kod isimli İlyas Bazna kimdir?' sorusunun yanıtına ulaşabilirsiniz…

Corona virüs salgını nedeniyle, televizyon ekranlarında neredeyse tüm diziler yayınlanmıyor. Durum böyle olunca, geçtiğimiz senelere damga vurmuş sinema filmleri ekranlarda kendine daha çok yer bulabiliyor. Bunlardan bir tanesi de 2019 yılının en dikkat çeken filmlerinden Çiçero oluyor. 18 Ocak 2019'da yayına giren film, ilk yayınlandığından itibaren izleyiciden oldukça iyi tepki alırken, beyaz perde de oldukça iyi rakamlara ulaşmıştı. Peki, 'Çiçero filmi nereden çekildi, konusu ne, oyuncuları kimler ve gerçek mi?', Sabah.com.tr olarak bu akşam televizyon ekranlarında yayınlanacak olan yapımla ilgili ayrıntılara haberimizin içerisinde yer verdik…

ÇİÇERO FİLMİ KONUSU NEDİR?
Türkiye'de yaşayan İlyas Bazna, 1940'lı yıllarda 2. Dünya Savaşı sırasında Ankara'daki İngiliz Büyükelçiliği'nde uşak olarak çalışmaktadır. İçeriden birçok bilgiye ulaşabilen Bazna, Almanlar için casusluk yapmaya başlar ve kendisine "Çiçero" kod adı verilir. İlyas Bazna savaşın seyrini değiştirmesine rağmen T4 uygulamasıyla engellilerin gaz odalarına gitmelerine, iğneyle uyutulmalarına engel olamaz.

ÇİÇERO FİLMİ NEREDE ÇEKİLDİ?
Dönem filmi Çiçero çekimleri Berlin, Macaristan, İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirildi ve ortalama 8 hafta sürdü.

ÇİÇERO FİLMİ NE ZAMAN VİZYONA GİRDİ?
Başrolünde Erdal Beşikçioğlu'nun oynadığı film, 18 Ocak 2019 tarihinde vizyona girdi.

ÇİÇERO OYUNCULARI
İkinci Dünya Savaşı sırasında İlyas Bazna adındaki uşağın savaşın gidişatını değiştirmesiyle nelerin olacağını gözler önüne seren Çiçero filminde, yer alan oyuncular şöyle:

Mustafa Presheva Mustafa Kemal Atatürk
Erdal Beşikçioğlu - Elyesa Bazna
Burcu Biricik - Cornelia Kapp
Ertan Saban - Henry Wellington
Murat Garipağaoğlu – Moyzisch
Tamer Levent - Sır Hughe Knatchbull
Mehmet Ulay - Franz von Papen
Levent Ülgen - Numan Menemencioğlu
Pete Cunningham - Adolf Hitler
Selen Öztürk – Nevin
Cem Kurtoğlu Yugoslavya Büyükelçisi
Gerry George - Winston Churchill
Fuat Onan - İsmet İnönü

İlyas Bazna (Çiçero) kimdir? 
Asıl adı İlyas Bazna olan Çiçero, 28 Haziran 1904 Priştine’de doğdu. Priştine o zaman Osmanlı toprakları içinde. 1912’de Balkan Savaşı’yla milyonlarca insan göçe zorlanınca, İlyas Bazna da ailesiyle birlikte önce Selanik’e, oradan da İstanbul’a göçtü. İstanbul’da askeri bir okula gitti. Birinci Dünya Savaşı sonunda İstanbul İngiliz, Fransız ve İtalyanların işgali altına girince, o zaman daha 16 yaşında olan İlyas Bazna, bir Fransız nakliyat şirketinde işe girdi. Şoförlüğü öğrendi. Bir Fransız subayın motosikletiyle kaza yaptı. Askeri cezaevine düştü ama cezaevinden kaçmayı başardı. Çanakkale’de yakayı ele veren İlyas Bazna ‘Tehlikeli genç suçlu’ olarak İstanbul’daki Fransız askeri mahkemesince üç yıl ceza yedi ve Marseille Cezaevi’ne sürgün edildi. Orada Fransızca öğrendi.

Türkçe, Hırvatça, Fransızca, biraz Yunanca ve Almanca bilen, aryalar okuyan bariton sesli İlyas Bazna, cezasını çektikten sonra Türkiye’ye döndü. İkinci Dünya Savaşı sırasında önce Ankara’da Alman sefaretinde sefir Albert Jenke’nin yanında şoför ve uşak olarak çalıştı. Sefirin özel mektuplarını okuduğu için işten atılınca, İngiliz sefaretine girdi. Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’nda tarafsız kaldığı için başkent Ankara casuslar için uluslararası bir buluşma merkeziydi. Ankara’da bir araya gelen casuslar, birbirlerinden gizli bilgi koparmaya çalışıyorlardı. Hiçbir yerde dikiş tutturamayan, lükse, paraya ve kadına düşkün olan İlyas Bazna, bu fırsatı kaçırmak istemedi. Kavas, yani uşak olarak çalıştığı İngiliz sefaretinde sefir Sir Hugessen’i akşam verdiği uyku haplarıyla derin uykuya sevk eden İlyas Bazna, sefirin çekmecesindeki ‘çok gizli’ belgelerin fotoğrafını Leica marka fotoğraf makinasıyla çekip, büyük paralar karşılığı Almanlara sattı.

İlyas Bazna, kazandığı casusluk parasıyla lüks bir hayat yaşadı. Ama Viyana’daki Kolşitzki’nin tersine yoksulluk içinde öldü. Casusluk hizmeti karşılığı Osmanlı ordusundan kalan kahve stoklarını ve Viyana’da kahve işletme izni alan Kolşitzki, büyük servet sahibi oldu. Ancak Almanlardan kazandığı sterlinlerin büyük çoğunluğu sahte çıkan Çiçero Münih kentinde yoksulluk içinde işsizlik yardımıyla hayata tutunmaya çalıştı. 66 yaşında, 1970’de Münih’te ölen Çiçero, Münih’in Stadelheimer Strasse üzerindeki Friedhof Perlacher Forst Mezarlığı’na gömüldü.

Çiçero sinema konusu ne oyuncuları kimler