Meme Kanseri Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından itibaren her yıl Ekim ayı 'Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı' olarak kabul edilmiştir.

Tüm dünyada ve ülkemizde düzenlenen etkinlikler ile bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisi konusunda bilinç düzeyinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi  Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Elif Çolak; görev yaptığı Samsun Eğitim Araştırma Hastanesinde ; meme kanseri kontrol programlarının önemine değinerek, erken teşhisin her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de etkin olduğunu belirtti.
Dünyada da her yıl yaklaşık 2 milyon kişiye meme kanseri tanısı konulmakta ve maalesef yine her yıl 626.000 kişi meme kanserinden hayatını kaybetmektedir.

Meme Kanserinde Erken Teşhis Tedavi Başarısını Arttırıyor
  Meme kanserini önleyecek etkisi kanıtlanmış bir yöntem henüz yoktur. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi, meme kanseri kontrolünün temel taşı olmaya devam etmektedir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile meme kanserinden kurtulma şansı yüksektir . Ancak geç tespit edilirse küratif(tam) tedavi artık bir seçenek değildir .Bu gibi durumlarda hastaların ve ailelerinin çektiği acıyı hafifletmek için palyatif bakıma (destek tedavisine) ihtiyaç duyulmaktadır.
  Meme kanserinden ölümlerin çoğunun düşük ve orta gelirli ülkelerde görülmesi erken teşhisi sağlayan sağlık hizmetlerinin önündeki engeller ve farkındalık eksikliğinin önemli faktörler olduğunu düşündürmektedir.
 Kanser Erken Teşhis ,Tarama ve Eğitim Merkezleri ( KETEM ) 
 Sağlık bakanlığımız bünyesinde her ilimizde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ,ulusal kanser kontrol planlarının bir parçası olarak kapsamlı meme kanseri kontrol programlarını teşvik etmekte ve bu taramalar ücretsiz yapılmaktadır. Önerilen erken teşhis stratejileri, erken belirti ve semptomların farkında olunması ,klinik meme muayenesi ve taramadır. Taramada mamografi meme kanserinin erken teşhisinde altın standart olan en etkili yöntemdir. Ancak ücretsiz mamografi taraması çok maliyetlidir ve yalnızca uzun vadeli bir programı karşılayabilecek sağlık alt yapısı iyi olan ülkelerde uygulanabilir. Ülkemiz de bu ülkelerden biridir. Kadınlarımızın tarama programlarını aksatmaması önem arz etmektedir.
  Meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığı ve kanserden değil geç kalmaktan korkulması gerektiği unutulmamalıdır.