Operada Mozart ile Figaro'nun Düğünü

TAKİP ET

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Wolfgang Amadeus Mozart'ın ''Figaro'nun Düğünü'' operasının Kasım ay temsillerini 19 ve 21 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleştirecek.

1786'da Viyana'da ilk kez sahnelenen ve Mozart ile libretto yazarı Lorenzo Da Ponte işbirliğinin ilk ürünü olan ''Figaro'nun Düğünü'', dünyanın en çok tartışma yaratan ve üzerine araştırma yapılan opera eserlerinden biri. Bestelendiği yıllarda konusu ve müzik anlayışı bakımından devrim niteliğinde kabul edilen ''Figaro'nun Düğünü'', dönemin en çok ses getiren eserleri arasındaydı. 
Dünya sahnelerinin en beğenilen opera eserlerinden biri olarak günümüzde de yerini koruyan ''Figaro'nun Düğünü'' Yiğit Günsoy’un rejisi ve dönüşümlü olarak Dağhan Doğu ve Kıvanç Tepe’nin orkestra şefliğinde Samsun Devlet Opera ve Balesi koro, orkestra ve bale sanatçıları tarafından sahnelenecek.
19 ve 21 Kasım 2022 akşamları seyircisiyle buluşacak olan eserin dekor ve kostüm tasarımı Gülden Sayıl’a, koreografisi Özgün Barılı’ya ait.  Koro şefliği Raushan Baigulakova tarafından yapılan eserin ışık tasarımı Oğuz Murat Yılmaz’a ait. Eserin başkemancısı A. Bengi Yardımlı.
2017-2018 sanat sezonunda yine Yiğit Günsoy rejisiyle sahnelenen G. Rossini’nin “Sevil Berberi” operasının konu anlamında devamı olan “Figaro'nun Düğünü”nde olaylar İspanya'da Almaviva Kontu'nun sarayında ve tek bir günde geçer. 
Rosina Kont Almaviva ile evlenip Kontes olmuştur ancak kocası, artık uşağı olan eski berberi Figaro'nun sevgilisi Susanna'yı etkilemeye çalışmaktadır. Figaro, Susanna ve Kontes birlikte bir entrika hazırlayarak Kontu utandırmaya ve karısına ihanet etme isteğini açığa çıkarmaya karar verirler. 
Eserde Figaro rolünü Umut Tarık Akça, Murat Göçken, Tuncay Kurtoğlu dönüşümlü olarak söyleyecekler. Kont rolünde Nejat Işık Belen, Hasan Çelik ve Yağmur Oksayoğlu, Kontes rolünde Elif Demir, Eda Bingöl Gürkan, Arsen Tekinmirza, Susanna rolünde Sezgi Elhüseyni ve Betül Uzunoğlu, Cherubino rolünde Didem Çelik ve Leyla Ceren Koç, Marcellina rolünde Sezen Alanbay ve Esra Arslantürk, Bartolo rolünde Özgür Aslan ve Eray Dönmez, Basilio rolünde Volkan Binerbay ve Özer Öndeş, Don Curzio rolünde Metin Bayram, Halil Kaplan, Ulaş Kocatürk, Antonia rolünde Berkcan Beniç ve Ali İbrahim Tuluk, Barbarina rolünde ise Gamze Barhan ve Derya Belevi dönüşümlü olarak seyirci karşısına çıkacaklar.
Orijinali 4 perde olan eser 2 perde olarak sahnelenecek, İtalyanca orijinal diliyle seslendirilecek ve Türkçe üst yazıyla seyirciyle buluşacak. 
“Figaro’nun Düğünü” operasının 19 ve 21 Kasım 2022 tarihlerindeki temsillerinin biletleri, biletinial internet sitesinden ve Samsun Devlet Opera ve Balesi gişesinden alınabilir.