Özel Eğitim Merkezi Uzman Öğretmeni Hava Tunçer Alanında Bilgilendirmelerde Bulundu

TAKİP ET

Bu hafta Eğitim köşemizin konuğu, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Öğretmeni Hava Tunçer kendi dalında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Özel eğitim uzmanı, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğretim vermek üzere çalışacak bireylere verilen eğitim dalıdır. Özel eğitim uzmanının görevlerinin başında, duygusal ve fiziksel olarak desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin öğrenme eksikliklerini gidermek, öğrencilerin kendilerine özel yeteneklerini keşfetmesi ve geliştirmesi için yardımcı olarak eğitimlerine ışık tutmaktır.
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Öğretmeni Hava Tunçer, okuma yazmada zorluk çeken, matematik de toplama, çıkarma,bölme, çarpma gibi dört işlemi yapmakta zorlanan çocuklara gerekli eğitimin verilmesi konusunda yardımcı olmaktayız. Aldığı Pass Remedıal Programı Türkçe Prep Lisanslı uygulayıcısı olduğunu belirten Tunçer, aldığımız eğitimler doğrultusunda öğrencilerimize değer katarak onların eksiklerini tamamlayarak geleceğe daha da güzel hazırlanmalarına destek olmaktayız.
Türkçe Prep Eğitimi Nedir? 
Okuma,anlama ve anlamlandırma süreçlerinde problem yaşayan,ilkokul çağına gelmiş ancak yaşına uygun beklenen okuma performansını göstermeyen çocuklar için geliştirilmiş bir güçlendirme programıdır. PREP, Prof. J.P.Das tarafından geliştirilmiş ve PASS teorisine dayanmaktadır.
Prep kimlere uygulanır?
2. sınıf ve sonrasındaki ilkokul öğrencileri için geliştirilmiş bir programdır. Yapılan boylamsal araştırmalar sonrasında PREP' in uygulama aralığının yaş ve sınıf düzeyi ne olursa olsun okuma problemi yaşayan her çocuğa uygulanabilirliği kanıtlanmıştır.
Disleksi nedir Belirti ve Tedevileri Nelerdir?
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Öğretmeni Hava Tunçer, Disleksi, beynin yazılı dili işleme biçimini bozan, zeka problemi olmadığı halde okuma, yazma ve heceleme güçlüğüne neden olan dil temelli öğrenme bozukluğudur. Disleksi aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak da bilinmektedir.
Disleksi belirtileri ilk olarak, çocuğun konuşmaya geç başlaması ile olabilmektedir. Fakat bu durum aileler için çoğu zaman sorun teşkil etmeyebilir. Konuşmaya başladıktan sonra ise çocuk kelimelerin telaffuzunda zorlabilir, kelime hafızası olması gerektiğinden daha azdır. Yaş ilerledikçe belirtilerde değişmekte ve artmaktadır. İlkokul döneminde daha çok harfler doğru yazım biçiminin tam tersi şekilde aynadaki yansıması gibi yazılır. Harflerde geçerli olan bu durum sayılar içinde aynı şekilde geçerlidir. Bu belirtileri gösteren çocuklar okurken hecelerler, satır takibi yapamazlar, satır atlamamak için parmaklarıyla takip etmek zorunda kalabilirler.  
Disleksi belirtileri başlıca şöyle sıralayabilmekteyiz.
Harflerin anlamakta güçlük çekme
Harf sırasını atlama
Benzer eş sesli harfleri karıştırma
Harfleri okurken, yazarken harflerin yerini değiştirme
Okuma esnasında bir sonraki alt satıra geçmede zorluk yada parmakla takip
Hece tekrarları yapma
Harfleri okurken, yazarken harflerin yerini değiştirme
Sınıfta yüksek sesle bir şeyleri okumaktan ve anlatmaktan çekinmek
Bu gibi durumlar bireylerde farkedildiğinde, Disleksinin bir hastalık olmadığını ve  altında yatan herhangi psikiyatrik rahatsızlık yoksa özel eğitim ile düzelebilir olduğunun bilincinde olmak gerekmektedir. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinden yardım alınarak bütün öğrenme güçlüklerinin tedavisinin yapılacağından emin olmak gerekmektedir. 
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Öğretmeni Tunçer, Disleksi Öğrencilerimizin küçük başarılarını göz ardı etmeden betimleyerek ve oldukça sevinçli bir şekilde pekiştirmelerini ve gerekli ödüllendirmelerde yaparak eğitimlerine destek vermekteyiz. Öğrencilerin derse olan motivasyonlarını ve özgüvenlerini arttırarak başarılara imza atmaktayız. Verilen eğitimlerde öğrencilerin dikkatlerinin dağıldığını fark ettiğimizde bireysel olarak iletişime geçmekteyiz. 
Disleksi düzelir mi?
Disleksi için belirli bir tedavi olmamasına rağmen, erken teşhis ve müdahale en iyi sonucu vermektedir. Ancak bazı vakalarda disleksi yıllarca teşhis edilmez ve yetişkinliğe kadar tanınmaz, Yine de disleksi için yardım ve destek almak için asla çok geç olmadığını bilmek gerekmektedir.
Disleksi büyüyünce geçer mi?
Disleksi kendiliğinden ve yaş ilerleyince bitmemektedir. Çocukluk yaşta müdahale edilmediği takdirde yetişkinlikte de yavaş okuma ve güç okuma şeklinde kendini gösterebilmektedir. Bu nedenle disleksi de erken teşhis çok önemlidir. 
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Öğretmeni Tunçer, özel bir eğitim kurumunda görev yaptığını ve özel ders olarak da okuma-yazma, matematik derslerinden de eğitim verdiğini belirterek, bu tarz duygusal, fiziksel, olarak desteğe ihtiyacı olan tüm çocukları önce kalplerimize alıyor eksiklerini eğlenceli, eğitici gerek oyunlar oynayarak öğrencilerin eksikliklerini tespit ederek ders programıları oluşturmakta ve gerekli eğitimlerini vermekteyiz diyerek sözlerine son verdi.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Uzman Öğretmeni Hava Tunçer

İletişim Bilgileri: 0545 3902393


Haber: Yadigar Karataş