RSV Solunum ve Temas Yoluyla Bulaşıyor

TAKİP ET

RSV (Respiratory Synsyctial Virus) hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, 'RSV özellikle öksürük, hapşırık ve virüs içeren solunum sekresyonları veya bu sekresyonlarla temas ile bulaşır.

 Doğrudan temas en yaygın bulaşma yoludur. RSV, masa ve beşik gibi sert yüzeylerde saatlerce yaşayabilir” dedi.

Tıp literatüründe Respiratory Synsyctial Virus olarak bilinen RSV’nin her yaştan insanda akut solunum yolu hastalığına neden olabileceğini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, klinik belirtilerin yaşa ve sağlık durumuna göre değiştiğini ifade etti. Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, RSV (Respiratory Synsyctial Virüs) hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

HASTALIK NASIL BULAŞIR?

“RSV özellikle öksürük, hapşırık ve virüs içeren solunum sekresyonları veya bu sekresyonlarla temas ile bulaşır. Doğrudan temas en yaygın bulaşma yoludur. RSV, masa ve beşik gibi sert yüzeylerde saatlerce yaşayabilir. Bebeklerin enfeksiyonunun en sık büyük kardeşlerin enfeksiyonunu takip ettiğini göstermektedir.  RSV tipik olarak tüm dünyada mevsimsel salgınlara neden olur ve genellikle Ekim ve Mayıs ayları arasında sık görülür. Ocak ve Şubat aylarında zirve yapar. Covid-19 salgını sırasında alınan  korunma önlemleri (maske takma, fiziksel mesafe, okulu kapatma), kış mevsiminde RSV dâhil olmak üzere çocuklarda Covid-19 dışı solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin azalmaya neden olmuştur. Önlemlerin terk edilmesiyle birlikte hastalık tekrar görülmeye başlanmıştır. Hastalığın kuluçka süresi 3-8 gündür.” 

KİMLER RİSK ALTINDA?

“Hastalık zamanından önce doğan bebek, doğuştan kalp veya kronik akciğer hastalığı olan küçük çocuklar, bağışıklık sistemi zayıflamış küçük çocuklar ve yetişkinler, nöromüsküler bozukluğu olan çocuklar, yaşlı kişiler özellikle altta yatan kalp veya akciğer hastalığı olanlarda ağır seyredebilir. Bebekler ve küçük çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonuna (ASYE; bronşiolit veya pnömoni) neden olur. RSV ayrıca bebeklerde apneye neden olabilir. Daha büyük çocuklar ve yetişkinlerde öksürük, nezle, burun akıntısı ve konjunktivit görülür. Sinüs ve kulak tutulumu olabilir. Zatürre, bronşit, astımın alevlenmesi veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı) neden olabilir.”

HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

“Hastalık tanısı genellikle klinik bulgular ile konur. PCR ve hızlı antijen testleri tanıda yardımcıdır. Serolojik testlerin tanıda yararı yoktur. RSV bronşiyolitli çocuklar, diğer patojenlerin neden olduğu bronşiolitli çocuklarla aynı şekilde tedavi edilir. Destekleyici tedavi uygulanır. Tedavide ribavirin kullanılabilir. İnhale bronkodilatörler, inhale hipertonik salin ve inhale ve sistemik glukokortikoidler rutin olarak önerilmemektedir. RSV’den korunmak için aşı yoktur. Hastalıktan korunmak için başkalarıyla öpüşmek, el sıkışmak ve bardak ve çatal bıçak takımı paylaşmak gibi yakın temastan kaçınılmalıdır. Kapı kolları ve mobil cihazlar gibi sık dokunulan yüzeyler temizlenmelidir. Eller sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmalıdır. Hasta kişiler öksürme ve hapşırma sırasında ağzını mendille kapatmalıdır. Elle ağız kapatılmamalıdır. Soğuk algınlığı benzeri semptomları olan kişiler evden çıkmamalıdır. Özellikle prematüre bebekler, kronik akciğer veya kalp rahatsızlığı olan 2 yaşından küçük çocuklar, zayıflamış bağışıklık sistemi olan çocuklar veya nöromüsküler bozukluğu olan çocuklarla aynı ortamda bulunmaktan kaçınmalıdır. Bu mümkün değilse, korunma önlemleri dikkatlice uygulamalı ve bu tür çocuklarla etkileşime geçmeden önce ellerini yıkamalıdırlar. Ayrıca nezle benzeri semptomları olan yüksek riskli çocukları öpmekten de kaçınmalıdırlar. Bu önlemler RSV mevsimi boyunca virüsün bulaşmasını ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.”