Ağız kokusu sosyal yaşamı etkiliyor

TAKİP ET

Genellikle ağız kokusu olarak bilinen 'rahatsız edici nefes kokusu' kadınlarda ve erkekler de her yaşta görülen bir sağlık sorunudur.VM Medical Park Samsun Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nden Dt.Hakkı Emre Harbalıoğlu , açlık, böbrek yetmezliği, diyabet(şeker hastalığı),karaciğer, mide, bademcik ve diş rahatsızlıkları gibi birçok etkenin ağız kokusuna sebep olabileceğini belirterek, önemli bilgiler paylaştı.

 Bireylerin sosyal yaşamlarını ve psikolojik durumlarını  olumsuz etkileyebilen bu durum, doğru ağız ve diş bakımının yapılmasına karşın geçmediği takdirde akla ilk olarak mide rahatsızlıkları gelmelidir.Nefesin geçici olarak kötü kokması aç kalmakla veya bir boğaz enfeksiyonuyla da ilişkili olabilir. Beslenme sonrasında ve sabah uyandığımızda oluşan ağız kokusunun, fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlandığını ve bir hastalık belirtisi olmadığını söyleyenVM Medical Park Samsun Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden Dt.Hakkı Emre Harbalıoğlu, “bunun dışında meydana gelen ağız kokusu genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir” dedi. Dt.Harbalıoğlu, konuya dair şu bilgileri verdi.

Ağız kokusunun giderilmesinde evde dikkat etmemiz gereken bazı hijyen kuralları vardır. Örneğin diş ve dil temizliğine çok dikkat edilmelidir. Ana yemek öğünleri kesinlikle atlanmamalıdır. Ara öğünlerde meyve tüketimi yapılmalıdır. Gün içerisinde bol su tüketilmelidir. Soğan, sarımsak gibi gıdalardan sonra muhakkak dişler fırçalanmalıdır. Sigaranın ağız kokusuna neden olduğu aşikardır. Bu nedenle sigara bırakılmalı yada azaltılmalıdır. Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en iyi yollarından biri olduğundan şekersiz sakız çiğnemek ağız temizliğine yardımcı olur.

Ağız kokusunun giderilmesinde öncelikle aslında en önemli husus kötü kokunun kaynağının bulunmasıdır. Bu noktada dahiliye yada ağız ve diş sağlığı hekimlerinden destek alabilirsiniz.