Apandisiti patlayan anne adayı Büyük Anadolu Hastaneleri'nde ameliyat oldu

TAKİP ET

Normal durumda bir ilaç verilerek eve gönderilen anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadığı sağlık sorunlarının takibi çok önemlidir. Bu hem anne hem de bebek için hayati önem taşımaktadır. Şiddetli karın ağrısı şikayeti ile Samsun Büyük Anadolu Hastanelerine başvuran anne adayı Ebru Kılıç, Genel Cerrahi Uzmanı Sedat Ocak tarafından apandisit ameliyatı başarıyla yapıldı.

Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Sedat Ocak, özellikle her anne adayını düşündüren ve hem anneyi hem de bebeğin hayati risk taşımasına sebep, “hamilelik döneminde ameliyat”, “hamilelikte ameliyat olur mu?”,  “hamilelikte ameliyat olmak riskli mi?”, “hamilelikte apandisit ameliyatı nasıl yapılır?” sorularının yanıtını verdi.

İLAÇ VERİP EVE GÖNDERİYORLAR
Her insan aniden ameliyat gerektirecek durumla karşı karşıya kalabilir diyen Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Sedat Ocak, "Bu durum hamilelik döneminde de ortaya çıkabilir. Anne adayları hamileliğin her döneminde yaşadığı bulantı, kusma, karın bölgesindeki sorunlar, gerçekte bir apandisit patlaması ya da krizine işaret olabilir. Özellikle ağrı, aksi ispatlanana kadar apandisit gibi düşünülmeli ve anne adayı bu yönde takip edilmelidir.
Fakat hamilelikte apandisit tanısını koymak zordur; çünkü ileri görüntüleme aşamaları olan bir tomografi anne ve bebeğe vereceği zarardan ötürü kullanılamamaktadır. Bu nedenle hamilelikte apandisit tanısı için yalnızca ultrason tercih edilir.
Bu anlamda hamilelik döneminde bulantı, kusma, karın bölgesinde sorunlar yaşayan anne adaylarına hastanelerde bir ilaç vererek eve gönderilir; fakat bu durum annenin ve bebeğinin hayatını riske sokabilir. Bu anlamda anne adayının bu sağlık sorularında takibi çok önemlidir.” dedi.

GEBELİKTE AMELİYAT NASIL YAPILIR?
Genel Cerrahi Uzmanı Sedat Ocak sözlerine şöyle devam etti: "24 yaşındaki anne adayımız Ebru Kılıç'ta 20 haftalık gebe. Kendisi hastanemize 2 gündür geçmeyen şiddetli karın ağrısı şikayeti ile başvurdu. Takip etmemize rağmen ağrıları devam etti.
Normalde bu tür durumlarda gebe olan anne adaylarına bir ilaç verilerek evlerine gönderilir; fakat yapılan tetkitlerde Ebru hanımın apandisiti olduğunu tespit ettik. Hemen ameliyat kararı aldık. Kadın doğum uzmanı doktorumuzunda gözetimi altında  belden spinal anestezi ile başarılı bir şekilde ameliyatını gerçekleştirdik. Hastamız sağlığına kavuştu, bebeği de çok iyi. Gebelik döneminde zaman zaman bu tür ağrılar ile şiddetlenen ve ardından gebeliğe bağlı olduğunu düşünsekte başka sağlık problemleri çıkabiliyor. Bu sorunlarda da cerrahi yöntemler kullanılabiliyor. Anne adaylarının bu tip cerrahi müdahaleleri mutlaka tecrübeli ve alanında uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

TEŞEKKÜR ETTİ
Apandisit ameliyatı olan anne adayı Ebru Kılıç ise; "20 haftalık gebeyim. Şiddetli karın ağrısı şikayeti ile hastaneye gittim. Burada doktorum tarafından yapılan tetkiklerde, ağrının apandisitten olduğu belirledi ve ameliyatımı oldum. Süreci doktorum çok yakından takip etti. Ameliyatımın ardından kısa bir süre sonra evime döndüm. Şu an da kendimi çok iyi hissediyorum. Büyük Anadolu Hastanelerine ve doktorumuz Sedat Ocak beye teşekkür ediyorum." diye konuştu.