Atasam Hastanesi'nden Kurban Eti uyarısı

TAKİP ET

Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Damancıoğlu, Kurban Bayramı süresince sofralarda kırmızı etin yanı sıra sebze yemekleri, salata ve meyvenin de tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Damancıoğlu, Kurban Bayramı süresince sofralarda kırmızı etin yanı sıra sebze yemekleri, salata ve meyvenin de tüketilmesi gerektiğini söyledi.
    Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin doğal olarak artış gösterdiğine dikkat çeken Damancıoğlu , kesilen etlerin dinlendirilmesi gerektiğini, aksi takdirde sindirimin zor olacağını, et tüketiminin fazlalığında ise midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntıların baş gösterebileceğine dikkat çekti.
ETİ DİNLENDİRİN
Kurbanda kesilen etlerin hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini söyleyen İrem Damancıoğlu , Kurban Bayramı’nda yapılan yanlışların başında etlerin, kesildikten hemen sonra tüketilmesinin geldiğini ve dolayısıyla etin kesildikten sonra en az iki gün buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini kaydederken, böylelikle hem pişme süresi azalır hem de sindirimi kolaylaştırmış oluruz, etin pişme derecesi de çok önemlidir çünkü iç kısmı çiğ kaldığında etteki parazitlerin kişiye geçmesi mümkündür ” dedi.
SAĞLIKLI BESLENİN
    Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Damancıoğlu , “Bayram boyunca kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığı artmaktadır bu nedenle kolesterolü yüksek olanlar, kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Kırmızı etteki doymuş yağ oranının fazla olması kalp-damar sağlığını tehdit edici olabilir. Tüketilecekse de ızgara, buğulama veya haşlama olarak ve yanında salata veya sebze yemeği ile tüketilmelidir. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir” diye konuştu.
ŞEKERE DİKKAT !    
Bayram sonrasında hastanelere başvuran kişilerde, şeker seviyesinin yükseldiğini gözlemlediklerini söyleyen Damancıoğlu , kalori düzeyi yüksek olan tatlıların kilo alımına neden olabileceğini belirterek, “ Şekerli, yağlı, hamurlu tatlıların ve çikolatanın fazla tüketilmesi, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ile diyabete zemin hazırlamakta ve diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ziyaretlerde ikram edilen her tatlıyı kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek sağlıklı bir seçim olacaktır” dedi.
BOL SEBZE TÜKETİN
    Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Damancıoğlu bayram önerilerini şöyle tamamladı; “Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik sağlamak için, diğer besin grupları olan ‘süt grubu’, ‘tahıl grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir. Bayram süresince ızgara veya haşlama etin yanında bol yeşillikli ve limonlu, az yağlı salata veya sadece etli sebze yemeği  ve yoğurt doğru tercih olacaktır. Salata ve sebzede bulunan lifler, kırmızı etteki doymuş yağın vücuttan dışarı atılmasını sağlayacak ve vücuda yapacağı toksik etkileri azaltacaktır. Pilav, makarna, börek mümkün olduğunca az tüketilmelidir. “

atasam hastanesi