Bakan Koca'dan Bayram Uyarıları

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaklaşan bayram dolayısıyla vatandaşlara bir takım uyarılarda bulundu.

Bilim Kurulu toplantısının ardından konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca, "Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Ülkemizde risk hala dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır" uyarısında bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu değerlendirmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Vaka sayıları ve hastaların durumunun ele alındığı toplantıda, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildi, önlemler ele alındı.

'HAYATI YENİDEN PLANLIYORUZ'
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca, video konferans aracılığıyla katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:Salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü. Koronavirüse karşı mücadelemiz, yakın dönemdeki en büyük seferberliğimizdi. Vaka sayısı binin altına düştüğünde, bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır. Ev hayattır, ev hastalığa karşı hayat olmaya devam edecektir.Hastalıktan hiç kaybımızın olmadığı günlerin geleceğini düşünüyoruz. Umutsuz tek gün bile yaşamadık. Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz. Erken umut, tedbirleri önemsiz kılmasın. Hala sağlık personelimiz, eve döndüğünde çocuklarına sarılamıyor. Risk hala dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır.Bayram günleri için veremediğim haberleri sonrası için verebilirim. Tedbirlere uyarsak bayram sonrası farklı olabilir. Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Bayramdan sonraki günler daha özgür olacak ama tedbirlere uyarak yaşayacağız. Evimiz yine bizim için en güvenli yer olacak. Kontrollü sosyal hayat olacak. Mücadelenin birinci döneminde başardık, bu döneminde de başaracağımızdan kuşku duymuyorum." 

'SEYAHAT İÇİN KOD UYGULAMASI'
"Yarın itibarıyla iş yerlerinde, o iş yerinde uyulması gereken kuralları gösteren afişler ve rehberlerle karşılacaksınız. Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak. Yeni hastanelerin devreye girmesi ile İstanbul'daki yoğun bakım yatak kapasitesi genişleyecek. İstanbul'daki yeni hastanelere Murat Dilmener ve Feriha Öz Hocalarımızın isimlerinin verilmesi çok önemlidir. Onlar hocaların hocasıydı.Sağlık turizmi sezonunu erken başlattık.Talebe, müracaata göre gerektiğinde charter seferler düzenlenebilecek. Liseye geçiş ve üniversite sınavları için önlemler görüşüldü. Adaylar sırasına maskeyle oturacak, sosyal mesafe uygunsa sınav anında maske çıkarılabilecek.

'ÜLKEMİZDE SALGININ HIZI DÜŞTE'
"Alınan tedbirleri doğrultusunda virüsün bulaşma hızı 1,56'dan 0,72'ye düştü. Tedbiri bırakmayalım, risk hala dolaşımda. Eğer kurallara uyarsak önümüzdeki dönemde ikinci dalganın olması söz konusu olmaz. Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda 65 yaş üzeri vatandaşlarımız eğer memleketlerine gidecekse seyahat izni verilecek. 65 yaş üzeri büyüklerimiz, eğer memleketlerine gitme noktasında sabit bir yere gittiklerinden emin isek ve sağlık sorunları yoksa bir aylık tek yönlü gidiş olmak kaydıyla izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Gidilen yerin sabit olmasından ve o sabit noktada evden dışarı çıkmayacaklarından emin olmalıyız. Önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz. Yakın zamanda havaalanlarında, yurt dışından gelen yolculara da testin yapılması şeklinde bir çalışmamız var. Gümrük kapıları dahil. OSB'lerde 50 bine yakın kişiye test yapıldı. Bu 50 bin testte pozitif çıkma oranı binde 3,5. Yani çok düşük"

'AŞI ÇALIŞMASINI SÜRÜYORUZ'
"Aşıyla ilgili herkes bir şey söylüyor. Şunu bilelim; aşı 3-5 ay da gündeme gelebilecek bir konuda değildir. En erken 8-10 ayda olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye'deki aşı  çalışmaları şuanda hayvan deneyleri aşamasında. Bu çalışmalar ilerledikten sonra bu konu üzerinde konuşmak doğru olur. O nedenle umudumuzu koruyalım, somut bir şey geliştiğinde bunu daha net ifadelerle size söylemiş oluruz. Restoranların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil planlaması yapıldı, rehber hazırlandı. Bayramdan önce restoranların açılması düşünülmüyor, bayramdan sonraki süreçte salgının seyrine göre değerlendirilecek."
Köksal ÖNER