Boşanma kararı çocuğa nasıl açıklanmalı?

TAKİP ET

Liv Hospital Samsun'dan Psikolog Enise Öziç, çiftlerin boşanma kararını çocuklara nasıl açıklaması gerektiği hakkında bilgilendirdi.

Öziç, “Boşanma tüm aileyi özellikle duygusal anlamda olumsuz etkileyebilecek bir süreçtir. Dolayısıyla bu kararın çocuğa açıklamadı için öncelikle ebeveynin kendi duygu ve düşüncelerinden emin olması ve bunları kontrol edebiliyor olması gerekmektedir. Aynı zamanda hiçbirşekilde diğer ebeveyn hakkında olumsuz yorum içeren bilgiler paylaşılmamalıdır. “ dedi.

“BOŞANMA KARARI AÇIKLAMAK ÇOCUĞUN YAŞINA GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR”

Enise Öziç, “Çocuğa yapılacak açıklamaların şekli ve içeriği çocuğun yaş dönemine göre değişebilmektedir. Ancak genel anlamda dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şunlardır; Çocuğun güven hissettiği bir ortamda birlikte mümkünse birlikte açıklama yapın. İki iyi insanın da anlaşamayabileceğini ifade edin. Artık karı koca olarak yaşamayacağınızı ve artık daha biraraya gelmeyeceğinizin kesin olduğunu iletin. Bunun sadece eş olarak bir ayrılık olduğunu anne baba olarak hiçbirzaman ayrı olmayacaktınız söyleyin. Yine onun annesi ve babası olarak kalacağınızın teminatını verin. Rutinlerini mümkün olduğu kadar değiştirmemeye çalışın ve bunu ona iletin “birçok şey aynı olmaya devam edecek. Yine odanda olacaksın yine aynı okula gideceksin aynı saatte kalkacağız yine arkadaşlarınla olacaksın. İstediğinde (evden ayrılan ebeveyni) anneni/babanı görebileceksin. Bazı zamanlar yine birlikte yemek giyebileceğiz. Agresyonu yani öfkesi ya da ağlama gibi duygu boşaltılmalı olursa normal karşılayın, anladığınızı her şeyin düzeleceğini söyleyin. Uzun uzun anlatmaktan kaçının. Konuyu kısa açık net ve kısa ifadelerle aktarmaya çalışın. Sorusu olursa o sorulara sakince yanıtlar verin. Ne yanıt vereceğinizi bilemiyorsanız bilmediğinizi düşüneceğinizi söyleyin ancak ardından muhakkak ona bunu açıklayın. Çocuklar giden ebeveyni düşünürler onun için endişelenebilirler, onun da iyi olacağını nerede nasıl olacağını açıklayın orada da kendisinin bir odası olabileceğinden(eğer mümkünse) bahseden. Kendilerinin yalnız kalacağından korkabilirler, bunun olmayacağının teminatını verin. “ diye konuştu.

BOŞANMA KARARININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDE NE GİBİ ETKİSİ OLUR?

Kararın çocuklar üzerindeki etkisine değinen Psikolog Öziç, “Bir dönem bunun şokunu yaşayabilir düzeninde duygu ve davranışlarında okul başarısında sorunlar, olumsuz değişimler ortaya çıkabilir. Daha sonrasında süreci kabullendikten sonra toparlanabilirler. Ancak bu uzun vadede devam ederse muhakkak destek alınması gerekmektedir, aksi halde çocuğun depresyona girmesi, davranış sorunları geliştirmesi ve psikososyal problemlerin kalıcı olması söz konusu olabilir. “ şeklinde açıklamasını sonlandırdı.