Büyük Anadolu Hastaneleri'nden "Varikosel" uyarısı

TAKİP ET

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Şakir Aydoğan, çocuk sahibi olamayan erkeklerin yüzde 40'ında testislerinde görülen Varikosel hakkında uyarıda bulunarak, "Hastalığın en önemli özelliklerinden biri herhangi bir şikayet yaratmamasıdır. Fiziki muayene veya ultrasonografiyle fark edilebilir." dedi.

VARİKOSEL NEDİR?

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Şakir Aydoğan, çocuk sahibi olamayan erkekleri yakın ilgilendiren Varikosel hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Varikosel nedir?

Varikosel tedavisi nasıldır? gibi soruların yanıtlarını veren Op. Dr. Şakir Aydoğan, "Adı halk arasında sık duyulmayan, hatta çokta bilinmeyen bir hastalık olan Varikosel testislerdeki kanı boşaltan

toplardamarların varisleşmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Erkeklerin yüzde 20’sinde görülür ve hastalığa çocuk sahibi olamama sorunu yaşayan erkeklerde ise bu oran yüzde 40 oranına gelmektedir.

ŞİKAYET OLMAYABİLİR

Erkeklerde testislerden çıkan kirli kanı taşıyan toplardamarların bozukluğu nedeniyle iyi görev yapamaması ve buna bağlı içindeki kirli kanı kalbe taşıyamaması sonucu oluşan hastalığın adı varikosel olarak

konulmuştur. Hastalığın en önemli özelliklerinden birisi herhangi bir şikayet yaratmamasıdır.

Şikayet olmayabilir fakat ayakta fazla kalınca ya da fiziksel aktiviteler sonrası ağrı olabilir. Bu ağrı, testis ve kasıkta ağırlık asılmışçasına hissedilen bir ağrıdır. Çocuk sahibi olamama nedeniyle

yapılan kontroller esnasında fizik muayene ya da ultrasonografiyle fark edilebilir.

TANI VE TEDAVİSİ

Tanısı üroloji uzmanının yapacağı fizik muayenesi ile konulur. Hasta çok kilolu, testisi yukarıda ve skrotum az gelişmiş ise ya da fizik muayenede şüphe varsa Skrotal doppler (USG) adı verilen film çekilir.

Varikosel hastalığı testis ağrısına da neden olabilir. Hastaya uygulanacak tedavi başvuru şikayeti ve yapılacak testlerin sonucuna göre belirlenir. Hasta ergenlik döneminde ise ve varikoselli olan testisi diğerine göre daha küçük kalmış ise ameliyat önerilir. 

Varikoselin günümüzdeki cerrahi tedavisi kasık bölgesinden yapılan yaklaşık 2-3 cm’lik kesi ile testis damarlarına ulaşmak ve hasta damarları bağlayarak iptal etmektir. Bu klasik yöntem dışında Laparoskopik yöntem ile de istenen sonuçlar alınmaktadır." diyerek sözlerine son verdi.