Büyük Anadolu Hastanelerin'den Aşırı kıllanma uyarısı

TAKİP ET

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Deri ve Zührevi Hastalıklar (Cildiye) Uzmanı Uzm. Dr. Fikret Kaya, özellikle kadınlarda sıkça rastlanan Hirsutizm (Aşırı Kıllanma) yani tüylenme sorununun altında yatan nedenin araştırılması ve akabinde tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Deri ve Zührevi Hastalıklar (Cildiye) Uzmanı Uzm. Dr. Fikret Kaya, özellikle kadınların sıkça rasladığı Hirsutizm (aşırı kıllanma) yani tüylenme sorununun nedenleri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. 
Uzm. Dr. Fikret Kaya, "Bilimsel adı hirsutizm olan aşırı kıllanma yani tülyenme sorunu, androjen hormonları salgısı herhangi bir nedenle arttığında kana daha fazla hormon aktarılır, böylece kıl köklerine de daha fazla hormon ulaşır. Bu fazla miktardaki hormonlar kadınlarda dinlenme aşamasında bulunan ve erkek tipi bölgelerde bulunan kılların üretiminde artış olmasına neden olur. Sonucunda vücudun çeşitli yerlerinde birçok tüy görülür. 
Erkeklerin tüyleri kadınlara oranla göğüs, sırtın alt kısmında, karın alt kısmında ve sakal-bıyık gibi “tipik” bölgelerde daha kalın ve uzun çıkmaktadır. Çoğu kadının da bu bölgede tüyü vardır, ancak buradaki tüyler kısa, yumuşak ve belli belirsizdir. Ancak androjen hormonunun daha fazlaçalıştığı durumlarda, tüyler kalınlaşıp uzar ve çoğu durumda da bu erkeksi bir görünüm sergiler.
Bunun sebebi örneğin konjenital adrenal hiperplazi, adrenal bezlerini etkileyen ve kortizol gibi belli hormonların daha çok salgılandığı genetik bir hastalık veya polikistik over gibi farklı patolojiler olabilir.
Bunun altında yatan birçok sebebi bulunur. Eğer kıllanma hızlı oluşuyor ve ilerliyor ise nedenini araştırmak gerekir. Bu durum neden oluşur ve nasıl önüne geçilir, tedavisi nasıl olmalıdır, bu ve bunun gibi sorunularınızla ilgili mutlaka bir uzman doktordan destek almanız gerekmektedir. " dedi.

Büyük Anadolu Hastanelerinden Aşırı kıllanma ve tüylenme uyarısı