Büyük Anadolu Hastanesi Parkinson hastalığına dikkat çekiyor

TAKİP ET

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, 'Parkinson' hastalığın genellikle orta yaşta ellerde titreme ile başlayan ve beyin hasarına yol açan ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.

Günlük yaşantımızda en sık elde görülen titremeler basit olarak bilinen pek çok işin rahat yapılmasını engelliyor. 

Bardak tutulduğunda veya çay kahve ikramında bulunurken el titremesi sonucuyla karşı karşıya olabilirsiniz. En sık ellerde görülen titreme sağlıklı diyebileceğimiz normal kişilerde görülebilir ve fark edilmeyebilir. Kişinin ellerdeki titremesi fark edilir düzeye gelince normal olmaktan çıkar ve hastalığa dönüşebilir. 
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, bu nedenle stresten uzak durun, yoğun çay ve kahve tüketmeyin uyarısında buluyor. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Hastalığın belirtileri kişiden kişiye göre değişebileceğini Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, " El titremesi (tremor), başparmağın kontrolsüz hareketleri, çene ve dudakta hafif titremeler Parkinson'un en sık görülen belirtileridir. Ellerde titremenin duruş ve harekete göre değişik tipleri vardır. Titreme istirahatte , hareket sırasında, eller öne uzatılmış halde veya bir olaya özel olarak (örneğin; yazı yazma) ortaya çıkabilir. Ellerde titremenin şiddeti hafif olabileceği gibi yeme, içme, kişisel ihtiyaçlarını gidermede güçlük yapabilecek düzeyde çok şiddetli olabilir. Ellerde titreme ile başvuran hastaların büyük çoğunluğunda '' esansiyel tremör'' olarak adlandırılan iyi huylu bir durum saptanmaktadır. Sebebi bilinmemekle birlikte sıklıkla ailesel geçişlidir. Altta yatan ciddi bir hastalık yoktur. Yorgunluk , stres, kafein bu titremeyi artırabilir.  Yaş ilerledikçe genellikle artış gösterir ve eller dışında kafada, dilde, bacaklarda da görülmeye başlayabilir. Sıklıklar kişinin yaşamını kısıtlayıcı ağırlıkta olmaz,ancak ince el becerisi gerektiren işlerde çalışırken zorluk çekebilirler.

CERRAHİ YÖNTEM UYGULANIYOR MU?
Parkinson hastalığında başlangıçta tek bir elde titreme vardır. Bu '' para sayma'' hareketi şeklinde  kaba ve yavaş bir titremedir. Hastalığın başlangıcında hareket ile titreme kaybolur. İlerleyen dönemlerde titreme daha bariz bir hal alır. Diğer elde , vücudun diğer kısımlarında da görülebilir.
Parkinson hastalarında titremenin tedavisinde hastalığa özgü ömür boyu kullanılmak üzere olan ilaçlar verilmektedir. İlaç ile tedavi edilemeyen hastalarda cerrahi ve beyin pili takılması gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Titremenin tipi, karakteri,  şiddeti ve dağılımı belirlendikten sonra sebebe yönelik araştırma planlayarak  tedavi sağlanabilir. Kan tahlilleri , beyin ,omurilik ve sinir sistemine yönelik tetkikler yapılabilir. Elektromiyografi aleti ile yapılan özel yöntemlerle titreme analizleri yapılabilir. Altta yatan sebep saptandıktan sonra buna yönelik ilaç ve cerrahi tedaviler planlanır’ diyerek sözlerine son verdi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Parkinson hastalığına dikkat çekiyor