Cinsel İsteksizlik Önemli Bir Sağlık Sorunudur

TAKİP ET

Büyük Anadolu Hastaneleri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Özer, ''Cinsel isteksizlik'', genel popülasyonda hızla artan ve yaşam kalitesini bozan önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Cinsel istek ne yalnızca öznel bir duyumdur ne de sadece zihinsel bir olaydır diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Özer, “nörofizyolojik ve psikolojik süreçler ile endokrin sistem tarafından oluşturulan bir motivasyon kaynağı ya da içgüdüsel bir durumdur. Azalmış cinsel istek bozukluğunun kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğü belirtilmektedir.

HORMON EKSİKLİĞİ
Gonadal hormonlar, prolaktin, tiroid hormonları, adrenal hormonlar, büyüme hormonu, östrojen, oksitosin, leptin, seviyelerindeki artış ve azalışlar cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilmektedir. Cinsel istekte temel rol oynayan androgen hormonun eksikliği, halsizlik, libido azalması, kas kitle ve gücünde azalma, kemik mineral dansitesinde azalma ve osteoporoz, yaşama gücünde azalma, depresif ruh hali, vücut yağlanmasında artış gibi belirtilere neden olur. Cinsel isteksizlik birçok endokrin sistem tümörlerinin erken belirtisi olabilir. 

NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI
Bu yüzden bu tür şikayetleri olan bireylerin vakit geçirmeden endokrin uzmanına başvurup cinsel isteksizlik hormonal nedenini ve buna sebep olabilecek hastalıklar yönünden araştırılmalıdır. 
Kan tahlili ile kolaylıkla cinsel isteksizlik nedeninin hormanal sebeplere bağlı olup olmadığı anlaşılabilir. Sonuçlarına göre şüpheli bir durumda görüntüleme yöntemleri ile buna sebep olan tümöral oluşumun erken tansı konulur. Eksik olan hormonlar hormon replasman tedavisi ile kişiye uygun dozlarda verilerek cinsel isteksizlik başta olmak üzere hormon eksikliği ile meydana gelen şikayetler giderilebilir.” diyerek sözlerine son verdi.

hatice özer