Çocukluk ve ergenlik dönemi depresyonuna dikkat!

TAKİP ET

Büyük Anadolu Merkez Hastanesi doktorlarından Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Yüce, depresyonun sadece yetişkinlerde değil, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de görüldüğüne dikkat çekerek aileleri uyardı.

Depresyonun sadece yetişkinlerde değil, çocukluk ve ergenlik döneminde de görüldüğünü ve bipolar bozukluk gibi ciddi bir psikiyatrik bozukluğun bir görünümü olabileceğini belirten Büyük Anadolu Merkez Hastanesi doktorlarından Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç Dr. Murat Yüce, "Depresyon sözcüğünün Latince kökü “depresus”dur; aşağı doğru bastırmak, çekmek, bitkin gamlı-kederli olmak anlamına gelir. Tıbbi terimde ise “çökkünlük” olarak ifade edilmektedir.

Depresyon, dünyada ve ülkemizde önemli bir toplum sağlığı sorunudur.  Halk sağlığını en çok tehdit eden sorunların başında gelen depresyon, yüksek yaygınlık dışında çocuk ve ergenlerde tanı güçlükleri içermesi, kronikleşme riskinin ve intihar davranışı sıklığının artması, yarattığı ekonomik sonuçlar ile karşımıza çıkmaktadır.  Depresyon vakaları tedavi edilmediğinde şiddeti artabilir, farklı sağlık sorunlarını ya da intihar ile sonuçlanabilen ciddi durumları ortaya çıkarabilir. Bu anlamda bu sağlık sorununu sadece belirli bir yaşa bağlamak yanlış olur.
ÇOCUKLARDA BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Depresyon çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Çocukta, bedensel yakınmalar, sinirlilik, işitsel varsanılar, kaygı bozukluğu ve fobiler gibi, ergenlikte ise; aşırı tedirginlik ve huzursuzluk, öfke patlamaları, çabuk sıkılma, dikkat dağınıklığı, antisosyal davranış, madde kötüye kullanımı, okuldan kaçma, okul başarısızlığı, azalmış hijyen gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Ailelerin çocuklarının duygu durumlarını iyi takip etmeleri gerekmekte olup, ilgi istek azalması veya hiçbir şeyden zevk
alamama, yorgunluk, enerji azalması, bitkinlik, uyku bozukluğu, iştah bozukluğu, intihar düşünceleri, suçluluk, hareketlerinde azalma gibi durumlarda erken tanı ve tedavi için mutlaka Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoruna başvurmaları hayati önem taşımaktadır." diyerek sözlerine son verdi.