Covid-19 verem hastalarında ağır seyredebilir

TAKİP ET

AIDS, kronik hastalıklar gibi bağışıklık sistemini zayıflatan farklı hastalıklar arttıkça verem hastalarının sayısı ve ölüm risklerinin de arttığını işaret eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Adem Dirican, 'Covid-19, bağışıklık sisteminin düşük olduğu tüberküloz hastalarında ağır seyredebilir' dedi.

Tıp dili ile tüberküloz olarak adlandırılan veremin binlerce yıldır var olan, bulaşıcı hastalık denince ilk akla gelen, insanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Adem Dirican 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle bilgilendirmede bulundu. 
YAŞAYAN 3 KİŞİDEN 1’İ VEREM MİKROBU TAŞIYOR

Şu anda dünyada yaşayan her 3 insandan birinin tüberküloz mikrobu ile karşılaştığını ve karşılaşacağının bilindiğini dile getiren Uzm. Dr. Dirican, ancak bağışıklık sistemimiz sayesinde bu mikroorganizma ile karşılaşan insanların az bir kısmında hastalık tablosu oluştuğunu söyledi.
Hasta olanların bu mikrobu sağlıklı diğer insanlara bulaştırmaya devam ettiğini ifade eden Uzm. Dr. Adem Dirican, “Tüberküloz bir halk sağlığı sorunudur ve ülkemizde bu sorunun önüne geçmek için verem savaş dispanserleri kurulmuştur. Ülkemizde tüberküloz hastalığı, bu yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın yapmıştı. Bir numaralı ölüm nedeni idi. 1940'lı yıllarda her yıl bin kişiden 2-3'ü verem nedeniyle ölüyordu. Özellikle 20’nci yüzyılın üçüncü çeyreğinde yürütülen yoğun verem savaşı çabaları sonucunda durum değişmiştir. Tüberküloz artık önemli bir ölüm nedeni değildir” şeklinde konuştu.

VEREM TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK
Uzm. Dr. Dirican, “AIDS, kronik hastalıklar vb. bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar arttıkça verem hastalarının sayısının ve ölüm riski artmaktadır. Covid-19 da bağışıklık sisteminin düşük olduğu tüberküloz hastalarında ağır seyredebilmektedir. Biz okullarımızda duvarlarda bu hastalığı anlatan afişlerle büyüdük. Bu nedenle diyoruz ki, verem tedavi edilebilir ve önlenebilir ölümcül bir hastalıktır. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan bu hastalığı iyi tanımalı ve mücadeleye devam edilmelidir” ifadelerini kullandı. 
    

Covid19 verem hastalarında ağır seyredebilir