Doç. Dr. Sude Hatun Aktimur: Çağın hastalığı obezite

TAKİP ET

Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Sude Hatun Aktimur, çağın hastalığı obezite hakkında bilgiler verdi.

Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite, vücuda besinlerle alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile karakterize olan kronik bir hastalıktır. Obezite ile mücadelenin  çocukluk çağından başlaması gerektiğini vurgulayarak, iyi bir ekip çalışması ile obezite ile etkin mücadele edilebileceğinin altını çizen Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi   İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Sude Hatun Aktimur görev yaptığı Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şunları söyledi; "Obezite Vücudun Tüm Organ ve Sistemlerini Etkileyen Önemli Bir Sağlık Problemidir.
Obezite, vücuda besinlerle alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile karakterize olan kronik bir hastalıktır. Obezite başta kalp hastalıkları, şeker hastalığı, felç, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, hipertansiyon, depresyon, kanser olmak üzere vücudun tüm organ ve sistemlerini etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli hastalıklardan biri olarak kabul edilmiştir. 
Obeziteye Neden Olan Faktörler
Son yıllarda birçok endüstri ülkesinde obezite ve fazla kilolu olma sıklığı artmaktadır. DSÖ’ne göre  Avrupa Bölgesindeki yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisi ve her üç çocuktan biri aşırı kilolu veya obez. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de obezite sıklığı %30,3 fazla kilolu olanlar %34,6 olarak bulunmuştur. Obezite yeme alışkanlıkları, toksik kimyasallar, yaşam tarzı gibi birçok faktöre bağlı olan bir mekanizma ile gelişmektedir. Özellikle yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler fast food yeme, hazır gıda tüketiminin artması, hızlı yeme alışkanlığı obeziteye davetiye çıkartır. Hareketsizlikle birleşen kötü beslenme düzeni vücutta yağ birikiminin artmasına neden olur. Alınan enerji miktarı tüketilenden çoktur. Bunların yanına psikolojik rahatsızlıklar, genetik yatkınlık, nörolojik ve fizyolojik faktörler de obezitenin nedenleri arasındadır. 
 Obeziteden Korunma Çocukluk Çağında Başlamalı
Obezite oluşmadan korunmak büyük önem taşıyor. Korunma çocukluk çağında başlamalıdır. Çocukluk ve ergenlikte oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. 
Obezite Tedavisinde  Ekip Çalışması Önemli 
Obezite tedavisi bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, uzun ve süreklilik arzeden bir süreçtir. Tedavide hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir. Amaç bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. 
Obeziteden Nasıl Korunmalı
Obeziteden korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, hazır gıdalardan uzak durmak, yeme davranışlarını değiştirmek, yağlı, tuzlu, şekerli gıdalardan kaçınmak, egzersiz yapmak, bol bol yürümek, yeterli miktarda su içmek ve vaktinde uyumak gerek. Kısaca yaşam tarzımızı düzenlemek gerek. 

Doç. Dr. Sude Hatun Aktimur: Çağın hastalığı obezite