Eklem tedavisinde günübirlik uygulama Artroskopi yöntemi

TAKİP ET

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ağrı Merkezi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, Diz, omuz, ayak bileği, kalça, dirsek ve el bileği eklemleri tedavisinde uygulanan artroskopi yönteminin günübirlik bir işlem olduğunu hastanın aynı gün içinde taburcu olduğunu ifade etti.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ağrı Merkezi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan Artroskopi yöntemi hakkında önemli bilgiler verdi. 

Artroskopi; fiberoptik cihazlar kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntem olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ağrı Merkezi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Kapalı ameliyat olarak bilinen artroskopik cerrahi uygulaması, vücudun tüm eklemlerini ilgilendiren ortopedik rahatsızlıklarda teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan bir yöntemdir. 
Diz, omuz, ayak bileği, kalça, dirsek ve el bileği eklemleri tanı ve tedavisinde yapılmaktadır. Menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ yaralanmaları gibi hastalıklarında çok iyi sonuçlar alınmaktadır. 
Günümün getirdiği son teknoloji ekipmanlarla birlikte küçük parmak eklemlerine dahi uygulanabilmekte olan artroskopi yöntemi, iki küçük delikten sayısız tedavi prosedürleri başarıyla gerçekleştirilmektedir.
Artroskop fiberoptik ışık kaynağına bağlanmış mercek ve video kamera sistemleri kullanılır. Eklem içerisini gözlemek için, 0.5 cm'lik deliklerden artroskopinin optik sistemi eklemin içerisine sokulur. Artroskopi aslında optik bir sistemdir. Skop denilen optik sistemin ucuna takılan bir kamera ile monitörden bütün eklem içi görülür.. Eklem içerisindeki görüntüler 6-10 kez büyütüldüğü için eklemin içindeki bütün yapıların çok detaylı bir muayenesi mümkündür. 
Artroskopik cerrahi uygulamasında işlemler günübirliktir. Ameliyat sabahı hastaneye yatıp, aynı gün akşam taburcu olunabilmektedir. Ancak bazı durumlarda yatış süresi birkaç güne çıkabilir. Bu konuda doktorunuz sizi ameliyat öncesinde mutlaka bilgi verecek işlemleri ona göre gerçekleştirecektir" diyerek sözlerine son verdi.

Büyük Anadolu Hastanesi