Emzirme dönemindeki annelerin bilmesi gerekenler

TAKİP ET

Yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almaları çok önemlidir. VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Op.Dr.Safiye Genç yaşamın ilk 6 ayında bebekler için mutlaka önerilen anne sütünün ciddi hastalıklara karşı bebeği koruma altına aldığını belirterek, önemli bilgiler paylaştı.

Emzirme dönemi, hem annenin, hem de bebeğin gelişimi ve genel sağlığı için oldukça mühim bir süreçtir.  Bu dönemin anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahip olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Op.Dr.Safiye Genç, “anne sütünün, çok özel bir besin kaynağı olması nedeniyle bebek beslenmesinin olmazsa olmazıdır” dedi. Op.Dr.Genç konuya dair şu bilgileri verdi.
Anne sütü ile beslenen bebek, D vitamini dışında su dahil hiçbir ek gıdaya gereksinim duymaz. Çünkü anne sütündeki demir ve çinko gibi minerallerin emilimi, inek sütüne oranla daha yüksektir. Bebek katı gıdalara ilk altı aydan sonra başlayabilir. Ayrıca yağ asitleri bakımından da zengin olan anne sütü, sindirimi kolaylaştırır. Tamamen hijyenik, taze, doğal, ekonomik olan ve biberon gerektirmeyen anne sütü bozulmadığı gibi, herhangi bir hastalık riski de taşımaz.
Emzirme döneminde anneler eski kilolarına ulaşmak için acele etmemelidirler. Bu dönemde önemli olan tek şey bebeğin anneden gerekli tüm vitaminleri almasıdır. Sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir.
Bu dönemde kalsiyum yönünden zengin olan süt, yumurta, peynir gibi besin grupları mutlaka günlük beslenmede tüketilmelidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin sebze ve meyveler, demir eksikliği
anemisini engellemek için kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzeler, demir yönünden zengin et, tavuk, balık, yumurta, sakatatlar, kuruyemişler(ceviz, badem gibi), kurutulmuş meyveler (üzüm, kayısı, erik, pestil gibi) kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek gibi) mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında olmalıdır. Sıvı tüketimi süt artırımına katkı sağlar, günde ortalama 4 litre su içilmelidir.
Katkı maddeli ürünlerden kesinlikle uzak durulmalı, baharat tüketiminden kaçınılmalı, ve sigara- alkol-yapay tatlandırıcılar anne sütüne geçtiği için kullanılmamalıdır.