Ergoterapi nedir? Çocuklar için ergoterapi

TAKİP ET

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Doç. Dr. M. Şükrü Paksu, "Ergoterapi çocukların topluma uyumunu artırıyor" dedi.

Ergoterapi hakkında bilgiler paylaşan VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Doç. Dr. M. Şükrü Paksu, “Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı geliştirmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapistler, sağlığın iyileştirilmesi konusunda hem sağlıklı hem de sağlık sorunu olan kişilerle çalışırlar” dedi.
Ergoterapinin, kişilerin günlük yaşam ve sosyal aktivitelere bağımsız olarak en yüksek düzeyde katılımlarını sağlayıp, bireylerin toplumla uyumlarını artırmayı amaçladığını belirten Doç. Dr. M. Şükrü Paksu, “Ergoterapide bireylerin fiziksel, duyusal, bilişsel ve sosyal becerilerini geliştirmek; kişilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamalarına, görev ve sorumluluklarını yerine getirmelerine engel olan aktivite veya çevreyi kişi yararına düzenlemek olmak üzere iki temel yöntem bulunmaktadır” diye konuştu. 
PEDİATRİK ERGOTERAPİ 
Pediatrik ergoterapiyi, ergoterapinin çocukluk çağına özel ilgi ve çalışma alanları olarak tanımlayan Doç. Dr. Paksu, “Pediatrik ergoterapi uygulamaları; çocukların öz bakım, oyun, eğitim ve diğer aktiviteleri için gerekli becerileri geliştirerek onların toplumsal rolünü tam ve bağımsız olarak yerine getirmesini hedefler. Pediatrik ergoterapistler, çocuklarda normal gelişimi engelleyebilecek duyusal, algısal, motor, bilişsel, psikolojik ve sosyal faktörleri objektif testler ile değerlendirir ve elde ettikleri sonuçlara göre çocuk özelinde müdahale programları oluştururlar” ifadelerini kullandı.
HEM SAĞLIKLI HEM DE SAĞLIK SORUNU OLAN ÇOCUKLARLA ÇALIŞILIR
Pediatrik ergoterapistlerin, hem sağlıklı hem de sağlık sorunu olan çocuklarla çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Paksu, çalışma alanlarını şu şekilde sıraladı:
Sağlıklı çocuklar
Gelişimsel gecikmeler
Dikkat eksikliği
Hiperaktivite 
Duyu bütünleme bozukluğu
Denge ve koordinasyon bozuklukları
Sakarlık 
Serebral palsi
Otizm
Genetik bozukluklar (Down sendromu)
Öğrenme güçlüğü (disleksi, disgrafi, dispraksi)
Yeme bozuklukları
Uyku bozuklukları
Davranış bozuklukları
İnce ve kaba motor fonksiyon bozuklukları
Psikososyal bozukluk
 

Ergoterapi nedir Çocuklar için ergoterapi