Etin Hemen Üzerine Tatlı Yemeyin!

TAKİP ET

Kurban Bayramı'nda ikram edilen tatlıyı et yemeğinden hemen sonra tüketmenin mide açısından oldukça tehlikeli bir durum olduğuna dikkat çeken Liv Hospital Samsun Diyetisyeni Aysun İpek, 'Hazmı hızlı olan tatlı, ana yemekten kısa süre sonra yenildiğinde midede çürümeye neden olarak gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemlerine yol açar. Bu nedenle tatlı ve meyve yemeyi tercih ediyorsak, et yedikten en az 2 saat sonra tüketmeye dikkat etmeliyiz' dedi.

Kurban bayramında özellikle kırmızı et ve tatlı tüketiminin artması, dikkat edilmediği takdirde sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bayram sofralarında hem yemeklerin yenildiği saate hem de porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Liv Hospital Samsun Diyetisyeni Aysun İpek, sağlıklı bir bayram için beslenme önerilerinde bulundu.

KESİLDİKTEN SONRA 1 GÜN BEKLEYİN

Bayram günü kesilen hayvan etinin bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilerek tüketildiğini ifade eden Diyetisyen İpek, “Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki ölüm katılığı olarak tabir edilen sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa sebep olmaktadır. Bu durum midede şişkinlik ve hazımsızlık problemlerine neden olur. Özellikle mide hassasiyeti bulunan bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir” dedi. 

ETLİ SEBZELERE YAĞ İLAVE ETMEYİN

Kurban bayramının geleneksel yemeği olan kavurmanın yapılışı konusunda da bilgiler veren Diyetisyen İpek, kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağının eklenmemesi gerektiğini vurgulayarak etin kendi suyunda, kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen İpek, “Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine kesinlikle yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Kolesterol problemleri yaşayan ve kalp damar hastalığı riski taşıyan kişilerin bu duruma büyük hassasiyet göstermeleri gerekmektedir” diye konuştu.

BOL SU TÜKETİN

Yüksek protein tüketiminin böbrek ve karaciğer yükünü artıracağına da dikkat çeken Diyetisyen İpek, bu nedenle kişilerin kilogram başına 30 ml su tüketmeleri gerektiğini vurguladı. Yeterince tüketilmeyen suyun aynı zamanda iştah problemlerine neden olacağına işaret eden Diyetisyen İpek, şöyle devam etti: “İkram edilen tatlılara karşı koymada su sanılanın aksine çok büyük bir öneme sahiptir. Gün boyu mutlaka yeterli su alımına özen gösterilmelidir. Her saat başı 1 bardak su tüketmek aynı zamanda yaşanacak mide ağrısı, hazımsızlık, gaz ve kabızlık problemlerinin önüne geçmede yardımcı olacaktır.”

ETTEN HEMEN SONRA TATLI YEMEK HAZIMSIZLIK YAPAR

Tatlı ikramlarını geri çevirmekte zorlananlar için de önerilerde bulunan Diyetisyen İpek, “Tatlı ikramları bayramların kaçınılmaz gerçeklerinden biri. Tatlıyı ikram edilen et yemeğinin hemen üzerine tüketmek, mide açısından oldukça tehlikeli bir durum. Hazmı hızlı olan tatlı, ana yemekten kısa süre sonra yenildiğinde midede çürümeye neden olup gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemleri yaratır. Bu nedenle tatlı yemeyi tercih ediyorsak, yemekten en az 2 saat sonra tüketmeye hem kilo kontrolü hem mide konforu açısından dikkat etmeliyiz. Meyve de tatlıya benzer şekilde yemekten en az 2 saat sonra tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.