Genital Estetik (Vajinoplasti) Nedir ?

TAKİP ET

Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Özge Piri Mantar, Genital Estetik uygulamasının kimler üzerinde gerçekleştiği ve hangi durumlarda uygulanabildiği konusunda kısa bilgilendirmelerde bulundu.

Genital Estetik (Vajinoplasti) nedir ? Kimlere Uygulanır ?
Vajinoplasti özellikle ilerleyen yaş ve normal doğum sonrasında ortaya çıkan esnemelerin vajinal yoldan daraltılması olarak açıklanabilir. genişleyen vajinanın yeniden eski sıkılığını kazandırmak amacıyla yapılmaktadır. labioplasti operasyonu iç dudakların küçültülmesi ve asimetrik görüntüsünün estetik olarak düzeltilmesidir. genital estetik operasyonlar sadece görüntü olarak bir düzelme sağlamaz aynı zamanda fonksiyonel anlamda da hastanın konforunu arttırır. bunlara ek olarak sistosel; idrar kesesinde sarkma ve rektosel; bağırsakların son kısmının vajen içine fıtıklaşması ve sarkması olarak tanımlanabilir. genital estetik uygulamalar esnasında buna benzer şikayetleri olan hastaların eş zamanlı ameliyatları planlanabilmektedir. 

Kimlere uygulanır ? 
Genital estetik uygulamalarda, hastaların büyük bir kısmını doğum yapmış kişiler oluşturabilmekle birlikte, doğum gerçekleştirmemiş kişilerde de uygulanmaktadır. Ayrıca hiç cinsel aktivitesi olmamış hastalara da uygulanabilmektedir. 

Dış genital bölgede düzeltilebilecek alanlar nelerdir? 
Küçük dudakların (Labiya Minora ) asimetrik olması, normalden daha büyük olması ve bunların küçültülmesi, hudoplasti olarak isimlendirilen klitoris bölgesindeki deri kaplı kısmın  bazı hastalarda çok yoğun olarak görülmesi ve bunun ortadan kaldırılması, labia majora olarak dediğimiz büyük dudaklarda ilerleyen yaşlarda volüm kaybı olması ya da oradaki esnemelerin yağ enjeksiyonları ile doldurarak düzeltilmesi ve  Perinoplasti olarak isimlendirilen  özellikle doğum sonrasında oluşan yırtılmasının ortadan kaldırılması dış genital bölgede yapılan uygulamalardır. 

Tedavi Süreci Nasıl ilerler?
Ameliyat sonrasında hastaların bir gece hastane içerisinde yatması yeterli olabilmektedir. Yapılan işlemin niteliğine göre yarım saat ile 45 dakika arasında süren operasyonlarda, genelde lokal anestezi dediğimiz spinal anestezi ile birlikte hastanın vücudunun alt kısımları uyuşturularak gerçekleştirilmektedir. Eğer hastanın farklı rahatsızlıkları mevcut ise bu durumda genel anestezi şartları hasta ile konuşularak uygulanabilmektedir. İşlem için hastalarımızın bir gecelik istirahati önemli olup ertesi gün içinde taburcu olabilmektedir. Bununla birlikte bir haftanın sonunda kontrole çağrılmaktadır.

Tedavi sonrası Cinsel ilişkiye ne zaman girebilirler ?
Tedavi sonrası hastamız çok hızlı bir şekilde normal hayatına geri dönüş yapabilmektedir. Ancak cinsel aktivite uygulanan alana göre 20 gün ile 1 ay sık bir süreç içerisinde önerilmemektedir.