Gıda Denetim Seferberliği Sona Erdi

TAKİP ET

81 İlde Eş Zamanlı Yürütülen Ürün Bazlı Gıda Denetim Seferberliği Sona Erdi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’nin talimatı ile Bakanlığa bağlı 81 İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından, Gıda Güvenilirliğine yönelik eş zamanlı olarak 17 Şubat 2020 itibarıyla başlatılan, Ürün Bazlı Gıda Denetim Seferberliği 22 Şubat Cumartesi günü sona erdi.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve bağlı İlçe Müdürlüklerdeki 176 gıda denetim uzmanı tarafından Samsun genelinde yürütülen Ürün Bazlı Gıda Denetimleri, 17 Şubat 2020’de Süt ve Süt Ürünleri Üreten iş yerleri ile Takviye Edici Gıda Üretimi yapan İş yerlerinde başladı. Sonrasında, sırasıyla; 18 Şubat’ta Et ve Et Ürünleri Üreten İş yerleri, 19 Şubat’ta Ekmek ve Ekmek Çeşitleri ile Unlu Mamul Üreten iş yerleri, 20 Şubat’ta Kasap ve Şarküteri ile Bakkal- Market-Takviye Edici Gıda Satış Yerleriyle Aktarlar- Market- Büfe gibi iş yerleri, 21 Şubat’ta Üniversiteler dâhil olmak üzere Okul Kantinleri ve Yemekhaneleri ile son olarak da 22 Şubat 2020’de Lokanta, Restoran, Dönerci, Fastfood vb. Toplu Tüketim Yerlerinde denetimler titizlikle sürdürüldü.

Denetimlere bizzat katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Bakanlığımız talimatı ile 17- 22 Şubat arasında 81 İlimizle eş zamanlı olarak İl- İlçe Müdürlüklerimizde görevli gıda denetim uzmanı personelimizin gerçekleştirdiği Gıda Denetimleri sona ermiştir.

İlk gün Süt ve Süt Ürünleri ile Takviye Edici Gıda Üreticileri olmak üzere, sonraki günlerde sırasıyla; Et ve Et Ürünleri Üreten İş yerleri, Ekmek ve Unlu Mamul Üreten İş yerleri, Kasap ve Şarküteri ile Bakkal- Market- Büfeler, Okul Kantinleri ve Yemekhanelerle Lokanta, Restoran, Dönerci, Fastfood tarzı Toplu Tüketim Yerleri denetlenmiştir.

Yapılan denetimler soncunda, İlimiz genelinde toplam 1251 denetim gerçekleşmiş ve bu denetimlerde İlimiz ve İlçelerimiz genelinde 26 olumsuzluk kaydedilerek, 5996 Sayılı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yasal yaptırımlar noktasında harekete geçilmiştir. 

Denetimlerimizin bu bir haftalık süreçle sınırlı olmadığını; vatandaşlarımızın gıda üzerine çalışan üretim, satış ve toplu tüketim noktaları ile buralardan tedarik ettikleri ürünlerde görmüş oldukları eksik ve kusurları ALO 174 Gıda İhbar Hattı’na 7 gün 24 saat bildirmeye devam edebileceklerini ve etiket okuryazarlığı ile ürünlerin içerikleri hakkında fikir edinebileceklerini hatırlatarak sağlıklı gıda bilinciyle sağlıklı günler diliyorum.”