Göz sağlığı için neler yemeliyiz?

TAKİP ET

Sağlıklı gözler için öncelikle her zaman dile getirdiğimiz gibi sağlıklı bir vücuda, yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyacımız vardır.

Yetersiz ve dengesiz beslenme, stres, çevre kirliliği göz sağlığımızı tehdit etmekte ve  göz yapısının dejenerasyonunu da hızlandırmaktadır.

Yapılan çalışmalar göz sağlığı için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında  A, E, C ve B2 vitaminlerinin, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minarelerin geldiğini ortaya koymuştur. VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt.Kübranur Ak vitamin ve minerallerden zengin yeterli ve dengeli beslenmenin gözlerimize birçok faydasının mevcut olduğunu belirterek, önemli bilgiler paylaştı.

*A vitamini ile gece körlüğünden ve göz kuruluğundan korun;

Göz sağlığı için elzem olan A vitaminine beslenmende; havuç, tatlı patates, brokoli, ıspanak, marul, yumurta ve süt ile her daim yer ver.

*C vitamini ile kataraktan ve diyabetik retinopatiden korun;

Önemli bir antioksidan olan C vitamininine beslenmende; turunçgiller, kivi, yeşil-kırmızı biber, kuşburnu ve maydanoz ile her daim yer ver.

*E vitamini ile göz dokumuza zarar veren serbest radikallerden korun;

En aktif antioksidan olan E vitamininine beslenmende; Sert kabuklu kuruyemişler (Fındık, badem, ceviz), yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler (marul, ıspanak, maydanoz) ve avokado ile  her daim yer ver.

*B2 vitamini ile göz yorğunluğundan korun;

Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi sağlayan B2 Vitaminine beslenmende; Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler (marul, ıspanak, maydanoz), mantar, baklagiller ve tahıllar ile her daim yer ver.

*Omega-3 ile Göz kuruluğundan korun;

Retina gelişimi açısından önemli bir yapı taşı olan Omega-3'e beslenmende; balık, keten tohumu ve ceviz ile  her daim yer ver.

*Çinko ile göz alerjilerinden korun;

Vücutta bir çok enerji sisteminde aktif olarak görev yapan çinko mineraline beslenmende; Deniz ürünleri, kırmızı et, buğday, kurubaklagiller, ceviz ve badem ile her daim yer ver.