Guatr hastalığı nedir, tedavisi nasıl yapılır?

TAKİP ET

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, "İyot açısından yetersiz beslenme şekli guatr hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Guatr büyükse cerrahi tedavi gerekli olabilir' dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, Guatr hastalığı nedir, tedavisi nasıl yapılır? sorularına yanıt verdi.

GUATR HASTALIĞI NEDİR

Op. Dr. Ocak, "Guatr hastalığı, çeşitli nedenlere sahip anormal şekilde büyümüş bir tiroid bezinin normalden çok daha fazla büyümesi durumunda meydana gelen boğaz şişmesi olarak ortaya çıkmaktadır.

Kişinin beslenme şekli, genetik yatkınlık ve bazı hastalıkların sebep olduğu guatr hastalığında, boğaz bölgesinde belirgin bir şişlik meydana gelir.

Guatrın en önemli nedeni ise iyot açısından yetersiz beslenme şeklidir.  İyot eksikliği, dünyada önde gelen guatr nedenleri arasında gösterilmektedir.

GUATRA NEDEN OLAN SEBEPLER NELERDİR

Guatra neden olan sebepleri;  İyot yetmezliği, Selenyum yetmezliği, Genetik eğilim veya ailede guatr olması, Tiroid bezinin iltihabi hastalıkları, Psikiyatrik hastaların kullandığı lityum ilacı, Soya yağı veya fasulyesi fazla yemek, Tiroid hormon oluşumundaki genetik bozukluklar, Sigara içmek, Demir yetmezliğine bağlı kansızlığı olanlar, Gebelik ve Beyinde bulunan hipofiz bezinden aşırı TSH hormonu salgılanması gibi sayabiliriz.

GUATR TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

Guatr genellikle fizik muayene ile teşhis edilir, ancak tiroid fonksiyon testleri ve taramaları da kullanılabilir. Tedavi, guatr

büyükse ameliyat gerekli olabilir. Cerrahi müdahale nadiren bir tedavi olarak kullanılır ve en çok yutkunma veya nefes almada zorluk çeken vakalarda tercih edilir.

Günümüzde en çok karşılaşılan basit guatr, iltihaplanma içermeyen ya da tiroid işlevine zarar vermeyen, semptom üretmeyen ve genellikle belirgin bir nedeni olmayan guatr türüdür. Zehirli guatr, toksik veya iç guatr olarak da bilinir. İltihaplanma ve su toplaması şeklinde görülür. Zehirli olmayan guatr normal ve düşük tiroid seviyelerinde olur. Genelde bağışıklık sistemi hastalarında meydana gelir. " diyerek sözlerine son verdi.