Hamilelik Döneminde yaşanan Psikolojik Bozukluklar nelerdir?

TAKİP ET

Liv Hospital Samsun'dan Psikolog Enise Öziç, 'Anne Adaylarının Hamilelik Döneminde Yaşadığı Psikolojik Bozukluklar' hakkında bilgilendirdi.

Öziç,”Hamilelik dönemi anne adayında fiziksel değişimlerin yanında hormonal ve dolayısıyla psikolojik değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak ifade edilebilir. Hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler duygu durumun düzenlendiği hormonlarda da bir miktar değişim yaratabilmektedir. Majör depresyon gözlenebilen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Major depresyonda kişide mutsuzluk, yaşamdan keyif alamama, içe kapanma, iştah kaybı, bebek ve bakımı ile ilgili olumsuz duygu ve düşünceler gibi birçok problem gözlenebilmektedir.  Ancak bu durumun hamilelikle birlikte stresli yaşam olaylarının, ekonomik sıkıntıların veya bir yakının kaybı gibi olumsuz yaşam olayının olmasının major depresyon riskini arttırdığı bilinmektedir“ dedi.

“HAMİLELİK SIRASINDA ANNE ADAYLARINDA ANKSİYETE BOZUKLUĞU GÖRÜLEBİLİR”

Hamilelik sırasında Anksiyete Bozukluğu görülebileceğinden bahseden Öziç, “Majör depresyon dışında hamilelik sırasında anne adaylarında anksiyete bozuklukları da görülebilmektedir. Bir uzmanın müdahalesini gerektirebilen panik atak, sıra dışı derin ve uzun bir süre devam eden Obsesif Kompulsif bozukluk olarak tanımlayabileceğiniz bu duygu durum değişiklileri eğer tedavi edilmezse annenin zihninde tekrarlayan ve giderek artan şekilde bebeğine kötü bir şey olabileceği şeklinde korkutucu imajlar ve düşünceler şeklinde yaşanmaktadır. Bahsedilen psikolojik bozuklukların yaşanma olasılığı anne adayının yaşam koşulları, genetik ve kişilik özelliklerine göre değişmektedir. Kimi anne adayında gözlenmezken kimisinden ortaya çıkabilmektedir “ diye konuştu.

“ANNE ADAYLARI STRESLİ YAŞAMDAN UZAK DURMALI”

Psikolog Enise Öziç anne adaylarının stresli yaşamdan uzak durması gerektiğine dikkat çekerek,”Sağlıklı bir hamilelik ve doğum sonrası dönem geçirilmesi adına tüm anne adaylarının bu dönemde yaşam koşullarına dikkat etmesi, stresli yaşam olaylarından uzak durması ve mümkün olduğunca kendilerini iyi hissedebilecekleri aktivitelerde bulunması önerilmektedir. Bunlara rağmen sorunlarının devam etmesi durumunda hem bebeğin bedensel ve ruhsal gelişimi hem de annenin ruh sağlığı için muhakkak bir uzmandan destek alması önerilmektedir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

Liv Hospital Samsun’dan Psikolog Enise Öziç