Hipotiroidi Hamilelikte Kontrol Altında Olmalı

TAKİP ET

Hipotiroidinin gebelik öncesi karşılaşılabilecek en önemli tiroit sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Esra Tutal, hem anne hem de bebeği için riskli olabilecek bu sorun hakkında uyarılarda bulundu.

Anne karnındaki bebeğin, yaklaşık 12. Haftada kendi tiroid hormonunu üretmeye başladığını ama yeterli olmadığını belirten Uzm. Dr. Esra Tutal, “Bebek 24. haftada yeterli miktarda tiroit hormonu sentezlemeye başlar bu nedenle ilk 24 haftada bebek, hipotiroididen daha fazla etkilenir. Yine de 24. haftadan sonra da bebek annenin tiroit hormonlarına ve iyota ihtiyaç duyar” dedi.
 HAMİLELİK ÖNCESİ HORMON DEĞERLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ
 
Uzm. Dr. Esra Tutal, “Ağır hipotiroidi bebekte kretenizm denilen büyüme geriliği, zekâ geriliği ve nörolojik bazı durumlarla seyreden bir hastalığa yol açarken hafif düzeylerdeki hipotiroidi de beyin gelişiminde ve bebeğin zekâ düzeylerinde azalmaya ve düşüklere neden olabilmektedir. Bu yüzden çocuk sahibi olmak isteyen kadınların gebelik öncesinde tiroit hormonlarına baktırmasını ve Hashimoto tiroidi açısından değerlendirilme yapılmasını öneriyoruz” diye konuştu.


 GEBELİK PLANLI OLMALIDIR
 Uzm. Dr. Esra Tutal, “Hipotiroidi varlığında gebelik planlı olmalıdır ve gebelik boyunca 4 haftada bir (gerektiğinde 3 haftada bir) tiroit hormonlarına bakılarak ilaç düzeylerinin ayarlanması hem anne için hem de bebek sağlığı için çok önemlidir. Doğum sonrası da ilaç dozu tekrar düzenlenmelidir. Emzirme döneminde de bebeğin yeterli tiroit hormonu üretebilmesi için annenin yeterli miktarlarda iyot tüketmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
 

esra tutal