Hospitalpark Hastanesi Diyabet Hastalarını Bilgilendiriyor

TAKİP ET

Hospitalpark Darıca Hastanesi 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabet hastalarını bilgilendiriyor.

Hospitalpark Darıca Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “şeker hastalığı yakınmaları olan bireylerin erken sürede kan şeker düzeyine baktırmaları yararlı olacaktır." dedi.
 DİYABET NEDİR?
Diyabet (şeker hastalığı), insülin hormonunun eksikliği ya da insülin etkisindeki bozulmalar nedeniyle vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamadığı, sürekli tıbbi bakım ve takip gerektiren, uzun seyirli bir metabolizma hastalığıdır.

7 MİLYON ŞEKER HASTASI

Tüm dünyada sıklığı hızla artmaktadır. Bunun başlıca nedenleri yaşam süresinin uzaması, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam şeklinin artmasıdır. Ülkemizde 2010 yılı verilerine göre 20 yaş üstü bireylerin % 13,7'sinde şeker hastalığı mevcut olup bu oran giderek artmaktadır. Yani bu verilere göre ülkemizde 7 milyon şeker hastası yanında yaklaşık 14 milyon şeker hastası adayı bulunmaktadır. Bu bireyler şeker hastalığı tanısını almadan önce genellikle çok su içme, sık idrara gitme, gece idrara kalkma ve ağız kuruluğu yakınması ile bir hekime başvururlar. Bazı hastalarda iştah artışına rağmen kilo kaybı da olabilmektedir.

DİYABET GELİŞİMİ AÇISINDA RİSKLİ BİREYLER KİMLERDİR?

Hospitalpark Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “Obezitesi olanlar, birinci veya ikinci derece akrabalarında şeker hastalığı hikâyesi olanlar, insülin direnci gelişmiş bireyler, 4 kilogram üzerinde doğum yapan anneler diyabet gelişimi açısından riskli bireylerdir.” dedi.

Diyabet hastalığında tanı açlık veya tokluk kan şekeri ölçümü ile olabildiği gibi son 3 aylık şeker ortalamasını gösteren hemoglobin A1c tahlillerinin değerlendirmesi sonucunda da olmaktadır. Şeker hastalığı açısından riskli bireyler ile şeker hastalığına bağlı yakınmaları olan bireyler en kısa sürede bir hekime başvurması gerekmektedir. Tanı gecikmesi durumunda hastalığın diğer organları tutması sonucu geriye dönüşümsüz hastalıklarla karşı karşıya kalınmaktadır. diyen Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “Bu nedenle şeker hastalığı yakınmaları olan bireylerin erken sürede kan şeker düzeyine baktırmaları yararlı olacaktır. Tanı sonrasında da düzenli kontrollerini yaptırarak istenmeyen sonuçların önüne erkenden geçilmeye çalışılması bireyin ve toplumun sağlığı açısından yararlı olacaktır.” diye konuştu.
 

Hospitalpark Hastanesi Diyabet Hastalarını Bilgilendiriyor