İdrar Yolu Enfeksiyonu

TAKİP ET

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle idrar yolundan mesaneye kadar ulaşan bakterilerin neden olduğu çok yaygın görülen bir enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle bakteri kaynaklıdır, ancak bazı durumlarda mantarlar ve nadiren virüslerde bu soruna neden olabilir. VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Yrd.Doç.Dr.Zehra Yılmazaralıklarla tekrar edebilen bu enfeksiyon sadece mesanede görülürse 'sistit' eğer enfeksiyon böbreklere ve üst idrar kanalına yayılırsa bu duruma 'piyelonefrit' denildiğini belirterek, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu erkeklere göre 8 kat fazla görülmektedir. Yaklaşık olarak kadınların %50-60' ı hayatlarında en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirmekte ve bu enfeksiyonların 1/3'ü antibiyotik tedavisi gerektirmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunun en çok görülen belirtisi, idrar sırasında ve sonrasında ortaya çıkan yanma hissi olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Yrd. Doç. Dr. Zehra Yılmaz,” yanma hissi hafif olabilir ya da ağrıyla birlikte görülebilir” dedi.Yrd.Doç.Dr.Yılmaz, konuya dair şu bilgileri verdi.

Genel belirtileri arasında koyu sarı renkli akıntı, sık idrara çıkma isteği, kusma, nedensiz uykusuzluk, bulanık idrar, sırtın arka bölümünde meydana gelen ağrı, ağır kokulu idrar ve ateşli hastalıklar yer almaktadır. Bu belirtilerden birkaç tanesi yaşanıyorsa muhakkak doktora başvurulmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu genel olarak kadınların sık yaşadıkları bir problem olduğu için günlük hayatta yapılan bir takım alışkanlıklardan kaynaklandığı düşünülebilir. Doktorunuzun önerdiği ilaç tedavisinin yanında, dikkat edeceğiniz bir kaç nokta ile ağrıları ve yanma hissini azaltabilirsiniz. Bol su içmek bakterilerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayacaktır. Kahve, alkol, asitli meyve suyu ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle soğuk havalarda vücudun sıcak tutulmasına özen gösterilmelidir. Tahriş gücü yüksek ekşi ve acı gıdalardan uzak durmalıdır.