İl Sağlık Müdürü'nden açıklama

TAKİP ET

Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, Türkiye'de Samsun'un organ bağışında ilk sırada olduğunu söyleyerek, "Tüm liselere ve müftülük personeline organ bağışı ve organ nakli konularında eğitim veriyoruz" dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, müdürlük toplantı salonunda Organ Bağışı konusunda basın açıklamasında bulundu. Oruç, ağustos ayı organ ve doku nakli raporunu paylaşarak, Samsun’un il bazında ve kurum bazında 1’inci sırada olduğunu açıkladı. Samsun’da ağustos ayı sonu itibariyle başvuru sayısının 14 bin 206 olduğunu söyleyen Oruç, organ nakli konusunda okullarda ve müftülüklerde eğitimler verildiğini söyledi.

‘HAYATTA İKEN KARAR VERİLMELİ’

Kişinin hayatta iken serbest iradesiyle ve yaşamının sona ermesinin ardından organlarının kullanımına izin vermesine ‘Organ Bağışı’ dendiğini ifade eden Oruç, “Halkımızın bu konuda daha doğru bilgilerle aydınlatılması bağışların artmasına katkıda bulunacaktır” dedi.  Oruç ayrıca ekiplerle birlikte gönüllülük esasına göre de hafta sonu ve mesai saatleri dışında çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyledi.

11 BİN 450 KİŞİYE EĞİTİM

İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç,  liselerin 11 ve 12. Sınıf öğrencilerine, müftülük personellerine 2018 Ağustos ayı itibariyle 11 bin 450 kişiye organ bağışı ve organ nakli konularında eğitim verdikleri söyledi. Oruç, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde de öğretmenlere seminer dönemlerinde eğitim vermeyi planladıklarını belirterek, “Vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın katılımı ile bölgemizde düzenlediğimiz panellerle organ bağışı ve organ nakli, beyin ölümü ve konunun dini yönü açısından bilgilendirme çalışmalarımızda yine devam etmektedir” açıklamalarında bulundu.

SAMSUN ÖNCÜ ŞEHİR

Samsun'da organ bağışçı sayısının ağustos ayı sonu itibariyle 14 bin 206 olduğunu vurgulayan Oruç, “Vatandaşlarımızın faaliyetlerimize olan ilgisi ve katılımı ile ve arkadaşlarımızın yaptıkları çalışmalarla Türkiye'de il bazında bağışçı sayısına göre Samsun ili ağustos ayında 698 bağışçı ile Türkiye birincisi olmuştur. Ayrıca kurum bazında bağışçı sayısına göre 2018 Ağustos ayında Samsun OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 516 bağışçı ile Türkiye birincisi olmuştur” diye konuştu. 

'SEVDİKLERİMİZİN DE BAŞINA GELEBİLİR'

Herhangi bir nedenle organ yetmezliğine giren hastaların tek geçerli ve sağlıklı tedavi yönteminin organ nakli olduğunu belirten Oruç, “Yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle, organ nakli yapılamayan hastalar kısa süre içinde organ yetmezliğine bağlı hayatlarını kaybediyor. Bizim yaptığımız bu faaliyetlerdeki amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Özel Hastanelere, Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezimize, İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir” dedi.
Kaynak; samsungazetesi