Karlı havada artan sakatlanma riski ve alınması gereken önlemler

TAKİP ET

Soğuk hava ve kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Yollar ve kaldırımlar adeta birer buz pistini andırıyor. Buz tutan yollarda kayıp düşmeden yürümek ise uzman önerilerini dikkate almayı ve bilinçli olmayı gerektiriyor.

Atasam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Kamil Yener “Karlı havada artan sakatlanma riski ve alınması gereken önlemler” hakkında bilgi verdi.
Karlı ve sisli havalarda görüş mesafesinin azalması trafik kazalarında artışa sebep olur. Bununla birlikte yayaların karlı, buzlu kayılan zeminler de yürümesi güçleşmektedir. Buzlu yollarda ellerin cepte olması, büyük adımlar atılması düşmeye daha çok neden olmaktadır. Yürürken düşmeleri azaltmak için bazı önlemler alınabilir.
Kıyafet seçimine dikkat edin
Evden çıkmadan önce dışarıdaki hava şartlarını kontrol edin. Uygun kıyafetler tercih edin. Dar kıyafetler hareket kabiliyetini azaltır.

Yanlış ayakkabı seçimi yapmayın
Tabanı kaygan olmayan altı lastik ve tırtıklı ayakkabılar giyininiz. Klasik ya da topuklu ayakkabılar düşme riskinizi artıracaktır. Özellikle ayak bileği yaralanmalarını önlemek için bileği kavrayan botlar tercih edilmelidir.

Küçük ve dengeli adımlar atın
Ellerin cepte olmaması düşme anında avuç ortalarını yere koyarak. Vücudun herhangi bir bölgesinin yere daha sert bir şekilde çarpmasına engel olur.

Yokuş ve merdivenlere dikkat edin
Mümkünse dik yokuşları inip çıkmayın. Merdiven inip çıkarken trabzanları kullanın.
Yürürken iki elinizde dolu olmasın
Çocuğunuzu ya da ağır eşyalarını kucağınızda taşımayınız. Poşet ya da çantalarınızı iki elde bulundurmayınız. Düşme sonrası bilinçsiz yaklaşım sakat bırakır. Düşme veya çarpma sonrasında hareket ile aktan ağrı, şekil bozukluğu, ödem ve kanama nedeniyle şişkinlik ve morarma olması halinde kırıktan şüphelenilmelidir. Kırık oldukça ağrılı bir durumdur ve genellikle insanı tedbirsiz yakalar. Acil durumda geçici olarak sargılama uygulaması ve hastayı hareketsiz hale getirmek önem taşır. Hastayı kıpırdatmak ya da pozisyon vermeye çalışmak, kırığın durumunu ve yerini tam bilemeyeceğimiz için büyük risk oluşturur. Hastayı bilinçsiz hareket ettirmek, iç kanamayı artırabileceği gibi acı duyulmasına da neden olur. Kırık şüphesi varsa, kırık kemik uçlarının çevresindeki damar, sinir gibi yumuşak dokulara zarar vermemesi için kırık uçları mümkün olduğunca hareketsiz tutulmalıdır.  

Kolu ilgilendiren bir yaralanma ise yüzük, saat gibi eşyalar hemen çıkarılmalıdır. El bileği, ayak bileği, omuz çevresi kırığı varsa geçici tespitle acil servise başvurulmalı. Şişmeyi önlemek için cilde direkt temas etmeden buz uygulanmalıdır. Kırık tedavisi, kırık kemik uçlarının birleştirilmesi ve birbirlerine kaynamalarını içeren ve daha sonrasında hastanın uzvunu eskiden olduğu gibi sağlıklı kullanabilmesi sürecini kapsamaktadır.