Kepek Nedir ! Kepekten Nasıl Kurtuluruz !

TAKİP ET

Saçlarde kepek oluşumu,pul pul olmuş ölü derinin saç telleri arasından görünmeye başlamasına kepek adı verilir. Kepek, bulaşı değildir. Kepeğin oluşumu ciltte bir sorun olduğu anlamına gelmez.Fakat estetik olarak sıkıntı yaratır. Konu temizlik olmasa bile, saçlar kirliymiş ve kişi bakımsızmış izlenimi doğar. Kepeklenmenin ciddi seviyede olduğu durumlarda kafa derisinde kaşıntı da olur.

Cilt kendini yenilerken bir yandan yeni hücreler oluşur ve ölü deri hücreleri atılır. Bu olağan bir süreçtir ve banyoda yıkanıp giden ölü deriyi gözle görmeyiz. Ölü deriler saçlar arasında çoğalabilir,kaşıntı ve kepek oluşumunun artmasına sebep olur. 

Seboreik Dermatit : Bir tür egzama olan seboreik dermatit, henüz nedeni anlaşılmamış, yağlı ve kabuklu cilt sorununa yol açan bir rahatsızlıktır. Bu tür egzaması bulunanlar; kafa derisi dışında burun kenarları, kulak arkası ve koltuk altı gibi cildin başka kısımlarında da deride kabuklanma sorunuyla karşılaşabilir. Cilt, yer yer yağlı ve kızarıktır, kabuklanır, beyaz pul pul dökülme meydana gelir. Bebek ve yaşlılarda da ortaya çıkabilir.

Saçı az ya da çok yıkarsak kepek oluşumu nasıl etkili olur, Az yıkanan ve yağlanan saçta kepek oluşur ama bu, her kepekli saç pistir, yıkanmamıştır anlamına gelmez. Saçını az yıkayanlar yağlanma ve kepek sorunuyla daha çok karşılaşabilir. Öte yandan saçı sık sık şampuanlamak da kafa derisini tahriş edip kepeğe neden olabilir.

 Saçı yıkarken düzenli şampuan kullanımı ve bitkisel şampuanlar  kullanmak  doğru bir karardır. Her gün veya gün aşırı yıkayarak saçlı bölgeye şampuanı saçımıza masaj yaparak yıkamak ve ardından bol su ile durulamak en doğru yöntemdir.
Kepek oluşumunun tetikleyen nedenler arasında ,saç spreyi,kölükler,jöle kullanımları da saçlarda kepek oluşumunu arttırmaktadır.Kimyasal ürünler saç derisini tahriş ederek alerjik durumlarada sebep olabilirler .
Kepekten en iyi kurtulmanın çözümü saçları kafa derisine en iyi uyan bitkisel şampuan kullanmak yada sürekli şampuan değiştirmemek. Düzenli olarak banyo yapmak, saçlı dere yıkanırken şampaun kafa derisine masaj yaparak uygulanması ve bol su ile durulanmaktır.

Kepek ve ciltteki kızarıklıklar ve pul pul dökülen beyaz kabartıların çıkmasını hızlandıran nedenler arasında; Az su içmek,stres,kaygı gibi durumlarda ciltte kabuklanma ve kepek oluşumunu arttıran faktörlerdir.

Tedavi yöntemleri Nelerdir!

Tedavinin cilt hastalıkları uzmanı tarafından yapılması uygundur. Tedavide özel kepek şampuanları ve losyonların kullanımı ile kepek azaltılabilir. Fakat ciltteki diğer hastalıklarımız ve kepek sorunları ile başedilemez durumlarda hekim ile görüşüp cildinizde kepeklenmenin  nedenini yada başka hastalıklar olup olmadığının kesin tespitinin yapılarak uygun tedavi yöntemleri ile çözüme kavuşulabilir.  Saç diplerinde kepeklenmeyle kendini gösteren çok sayıda hastalık vardır ve basit kepeklenmeyle karışabilir. Saç diplerindeki deri, bu bölgeyi tutan hastalıkların çoğunda diğer belirtilere ek olarak kepeğe yol açabilir. Bu grupta; mantar hastalıkları, diğer bazı mikropların neden olduğu kaşıntılı, kepekli durumlar, egzamalar, sedef hastalığı, seboreik dermatit ve bitlenme sayılabilir. Tedavi, kepeğe neden olan esas hastalığın tedavisidir. İyileşme sağlandıkça kepeklenme azalacaktır. 

Kepek Nedir ! Kepekten Nasıl Kurtuluruz !