Kolposkopi Serviks Kanserinin Erken Tanısı için Önemlidir!

TAKİP ET

Büyük Anadolu Hastaneleri Jinekolojik Onkoloji Cerrahi doktoru Op.Dr. Burak Tatar, Kolposkopi'nin serviks kanserinin erken tanısında önemli bir yöntem olduğunu söyledi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkoloji Cerrahi doktoru Op.Dr. Burak Tatar, Kolposkopi Nedir ? Kolposkopi Nasıl Yapılır ? Kolposkopiyi Kim Yapmalıdır ? gibi sorulara yanıt verdi.

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Kolposkopi aceleye getirilecek, hemen her yerde, anında yapılması gereken bir işlem olmadığını dile getiren Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi doktoru Op.Dr. Burak Tatar, "Kolposkopi Serviks kanserinin erken tanısında önemli bir yöntem, direkt olarak serviksin gözlenmesidir. Serviksin gözlenmesi kolposkop adı verilen aletle yapılmaktadır. 

Rahim Ağzı, gebelik olduktan sonra bebeğin düşmesini ve erken doğumunu engelleyen organdır. Human papilloma virus (HPV) dediğimiz bir virüs enfeksiyonunun rahim ağzına enfekte olması sonrası kansere dönüşmektedir. HPV belirti göstermeyen ve oldukça bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. 

KOLPOSKOPİ NEDİR?
Kolposkopinin kelime anlamı vajina içine bakmaktır (colpo ve scope). Kolposkopi pozitif sitolojik bulguların değerlendirilmesinde kullanılır. Şüpheli alanlardan biyopsi alınır ve sitolojik, kolposkopik ve histolojik verilerin birlikte incelenmesiyle hastaya en doğru yaklaşım yapılmış olur. Kolposkop, parlak ışıkta, serviksin 6-40 kez büyütülerek direkt incelenmesini sağlayan stereoskopik bir mikroskoptur. 

FARKLI TESTLERDE İSTENEBİLİR
Servikal kolposkopinin amacı, transformasyon zonunda, serviks üzerinde ya da servikal kanalda bulunan lezyonların tanımlanması, prekanseröz serviks lezyonlarının varlığının araştırılması ve anormal pap-smear sonucunda biyopsi yapılacak alanların tespit edilmesidir. Uzman doktorlar tarafından yorumlandığında kolposkopinin sensitivitesi ve spesivitesi %90’lar civarındadır." diyerek sözlerine son verdi.