Kronik Hepatit B ve C Şikayete Neden Olur Mu?

TAKİP ET

Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla 'Hepatit Hastalığı' hakkında bilgilendirdi.

Leblebicioğlu, “A ve E hepatitleri esas olarak yiyecek-içeceklerle; B, C, D hepatitleri ise kan yolu ile kanla ve vücut sıvıları ile bulaşmış materyalle veya yakın temasla geçebilir. Hepatit B özellikle cinsel temas ve doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilmektedir. Hepatit B ve hepatit C kronikleşerek, siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine neden olabilir” dedi.

Kronik Hepatit B ve C Şikayete Neden Olur Mu?
Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Kronik hepatit B ve C’de genellikle şikâyete neden olmaz ve hastalar kendilerinin iyi olduğunu kanısına varabilir ve bu süreçte hastalık ilerleyebilir.  Bu nedenle hepatit B ve C hastaları mutlaka düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmalıdır. Genelde altı ayda bir kan tahlilleri ve yılda bir karın ultrasonografisi ile takip gerçekleştirilir. Farklı rahatsızlıklar nedeniyle kullanılacak ilaçlar karaciğerde hasara neden olabileceği için doktora danışmadan ilaç kullanılmamalı ve sağlık muayeneleri sırasında var olan hepatit B veya C’den hekim bilgilendirilmelidir” diye konuştu.

Kronik Hepatit B ve C Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kronik Hepatit B ve C hastalıklarının tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Leblebicioğlu, “Günümüzde kronik hepatit B ve C tedavi edilebilir hastalıklardır. Ağızdan kullanılan ilaçlarla, virüs kanda tespit edilemez düzeye getirilerek, virüsün zararlı etkileri ve hastalığın ilerlemesi önlenebilmektedir. Kronik hepatit C’de 8-12 haftalık oral tedavilerle %95’in üzerinde tedavi başarısı sağlanmaktadır. Kronik hepatitlerin özel bir diyeti yoktur, Alkol ve sigara kullanılmamalıdır, her ikisi de karaciğere zararlıdır. Gelişigüzel kullanılan bitkisel ilaçlar karaciğere zarar verebilir, kesinlikle hekime danışmadan kullanılmamalıdır” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.