Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır

TAKİP ET

Op. Dr. Kadir Yıldırım, 'Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ülkemizde her 8 kadından biri, hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Fakat çok az kişi bunun önemini anlamakta ve risk altında olduğunun farkına varmaktadır' dedi.

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Kliniği’nden Op. Dr. Kadir Yıldırım, meme kanseri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Hiçbir kadının aklına bile getirmek istemediği bir sağlık sorunu olan meme kanserinden kurtulma şansı erken tanı tedavi yöntemiyle yüksektir. Bu sebeple erken tarama tetkiklerini yaptırmak, sizi erkenden uyaracak ve doktora başvurmanızı sağlayacak belirtileri iyi bilmek gerekmektedir” dedi.

OP. DR. YILDIRIM UYARDI: BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Op. Dr. Kadir Yıldırım, ”Meme kanserinin en büyük sinyali, memede veya koltuk altında ele gelen kitlelerdir. Bu kitlelerin büyük oranda iyi huylu lezyonlar olabileceği ancak bu kitlelerin meme kanserinin ilk belirtisi de olabileceğini unutmamak gerekir. Diğer belirtiler ise meme başından sıkmadığınız halde, tek memeden veya tek kanaldan kanlı ya da şeffaf renkli akıntılar geliyorsa, meme başında içe doğru çekilme, çökme, şekil bozukluğu, meme başı derisinde (kızarıklık vs.) soyulma, kabuklanma, yara, kızarıklık, ödem, şişlik ile büyüme veya renginde değişiklik gibi belirtiler görüyorsanız, bunların bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve bu belirtilerin meme kanserinin belirtisi olabileceği akıldan çıkmamalıdır” diye konuştu.

“ERKEN TANI HAYATTA KALMA ŞANSINI ARTTIRIR”

Meme kanserinde erken tanıya dikkat çeken Op. Dr. Yıldırım, “Kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavi seçeneklerinin sayısını, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını önemli oranda arttırır. Bu nedenle kadınların özellikle 40 yaşından sonra mamografik ve ultrasonografik tarama periyodlarını aksatmamaları ve erken tanının önemi için 20 yaşından sonra her kadının ayda bir kez elle muayene yöntemi ile kendini kontrol etmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Kliniği’nden Op Dr Kadir Yıldırım