Öğrencilerde ''Sınav'' Kaygısı

TAKİP ET

Liv Hospital Samsun'dan Psikolog Enise Öziç, Özel İlgim Ortaokulun'daki öğrencilerle bir araya gelerek, hedefe odaklanma ve başarılı sınav yolculuğu ile ilgili seminer vererek sınav kaygısı ile baş etmenin yollarını anlattı.

Liv Hospital Samsun Hastanesi’nden Psikolog Enise Öziç,  Samsun’da eğitim-öğretime devam eden Özel İlgim Ortaokulu öğrencileri ile bir araya geldi. Öziç, öğrencilere hedefe odaklanma ve başarılı sınav yolculuğu ile ilgili seminer verdi. Seminerde açıklamalarda bulunan Öziç,  sınav kaygısının, öğrencide oluşan sınavla ilgili, çoğu zaman gerçekçi olmayan beklentilerinin yarattığı yoğun sıkıntı hissi olarak tanımlandığını ifade etti. Öziç, “Öğrencide gerçekçi olmayan beklentilerin yarattığı düşüncelerin ardından sınav öncesi ve esnasında oluşan kaygı ile beraber kalp çarpıntısı, terleme ve titreme gibi duygusal ve bedensel değişimler meydana gelebilmektedir. Yani kaygı sadece duygusal belirtiler değil, fiziksel belirtileri de beraberinde getirebilir ve bu durum da yanlış yorumlanabilmektedir” dedi.

“KISIR DÖNGÜDEN ÇIKMAK GEREK”

Kısır bir döngüye neden olan bu düşüncelerin geçmiş olumsuz deneyimlerle de birleşmesiyle beraber öğrencinin var olan potansiyelini gerçekleştirmesine de engel olabileceğine vurgu yapan Öziç, ”Belirtilere yüklenen anlamın olumsuz olması tekrar sınav performansına yönelik ‘başaramayacağım’, ‘aptalım’ gibi olumsuz düşünceleri doğurmaktadır. Hedefe odaklanabilmek ve sınava başarısını arttırabilmek için öncelikle bu kısır döngünün kırılması gerekmektedir. Bu da duygu beden duyumu ve davranışlarımıza yönelik düşünce sistemimizde değişiklik yapmaya başlamakla mümkündür. Karşılaşılan durumlara karşı esnek olabilmek, performansımızı ve en önemlisi kendimizi esnek değerlendirebilmek oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

“OLUMSUZLUKLARI BİR KENARA BIRAKIN”

Stresi kontrol etmenin ilk adımı olarak alternatif düşüncelere odaklanmanın iyi gelebileceğini anlatan Psikolog Enise Öziç, “Sınav kaygısı ile baş ederken aklımızdan geçen olumsuz düşünceler yerine olumlu düşünceler bulmaya çalışabiliriz. Örneğin; Dikkatim hiç dağılmamalı yerine dikkatim dağılabilir. Ben dikkatimi ekonomik kullanmaya çalışayım. Hiç heyecanlanmamalıyım yerine, sınavlarda heyecanlanmak doğal, heyecanım bana gerekli. Hiçbir soruda takılmamalıyım. Hemen yapmalıyım yerine takıldığım sorular olabilir, yapamadığımı görürsem diğer sorulara geçebilirim buradaki her soru bana puan kazandırır, şeklinde alternatif düşüncelere odaklanmak stresi kontrol etmenin ilk adımı olarak iletilebilir. Ayrıca stres seviyesinin normal düzeye çekilebilmesi için kas gevşetme ve nefes egzersizleri kullanılarak bedenimizdeki stres düzeyini azaltıp kontrol edebilir, sakin kalmaya çalışarak, durumun iyi yanlarını değerlendirip, stresi fırsata dönüştürebilirsiniz” şeklinde konuştu.