Okullar açıldı çocukları hastalıklardan nasıl korumalıyız?

TAKİP ET

Uzm. Dr. Yeşim Çınar Yakar 'Çocuklara beslenme saatinden ve tuvaletten sonra ellerin sabunla yıkamasının önemi mutlaka anlatılmalıdır.

Okulların açılmasıyla birlikte bazı bulaşıcı hastalıklar sinsi seyirli olduğu için öğrencilerin birbirlerine çok fazla hastalık bulaştırması normaldir. Her gün bir arada yaşayan çocuklarda hastalıkların görülme oranı çok sık ”dedi
 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, okul döneminde çocukların sağlığı için bilgiler verdi.
 OKULLARIN AÇILMASIYLA HASTALIKLAR BAŞLAR
 Okulların açılmasıyla çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesi de başlar başarılı bir eğitim  ve öğretim için çocukların sağlıklı olması şarttır diyen Yakar, “Okulların açılmasıyla çocukların farklı hastalıklarla karşılaşma tehlikesi de başlamış olur. Bazı bulaşıcı hastalıklar çok sinsi seyirlidir, çocuğun kendisi hasta olmamasına rağmen taşıdığı hastalığını diğer öğrencilere bulaştırabilir. Okulların açıldığı dönemde havaların serinlemeye başlamasıyla, çocukların okula ve mevsime adaptasyonu da güçleşir. Çocukların okulda koşup oynamaları sırasında, terleme ve üşümeleri, sınıfların yeterince havalandırılmaması, sınıf içinde, tozların, mikropların çoğalmasına yol açabilir. Özellikle, astım, böbrek ve kalp hastalıkları, anemi,  gibi kronik hastalığı olan çocuklar bu anlamda sıkıntı yaşayabilir” ifadelerini kullandı.
   “EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ”
 Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine dikkat edilmediği taktirde parazit oluşumu olabileceğinin altını çizen Yakar,” Açıkta uygun olmayan gıdaların satışı da bağırsak solucanlarının bulaşmasına neden olur. Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama, iştahsızlık gibi belirtiler görülür. Tespit edilirse tedavisi mümkündür. Korunmada tuvaletten sonra sabunla el yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması önemlidir” dedi. 
 KAPALI ALANLAR HAVALANDIRILMALI 
 Sonbahar- kış mevsiminde daha çok grip ile karşılaşıyoruz. Grip solunum yoluyla bulaşan öksürük, ateş, halsizlik, nezle ile seyreden bir hastalıktır diyen Yakar, hastalığı önleme yollarına dair bilgi verdi,”Hastalık hasta olan çocukların okula gönderilmemesi, kapalı alanların havalandırılması ile önlenebilir. Grip aşısı ise 6 aylıktan itibaren doktor önerisiyle   yapılabilir. Çocuklar, okula başlamadan önce genel bir muayeneden geçirilmeli. Belirli aralıklarla taramalar yapılmalı. Özellikle görme, işitme, bulaşıcı hastalıklar gibi sağlık sorunları için çok faydalı olur. Çocuklara doğru duruş ve oturuş, biçimleri öğretilmeli ve  çocuklar kendi ilgi alanındaki egzersizlere yönlendirilmelidir “ifadelerini kullandı. 
 

Uzm. Dr. Yeşim Çınar Yakar