Pandemi sürecinde metabolik hastalıklar arttı

TAKİP ET

Pandemi sürecinde artış gösteren metabolik hastalıklar hakkında bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Nargiz Majidova, 'Sıklığı gittikçe artan metabolik hastalıklar ciddi bir sağlık problemidir ancak erken teşhis ile geriletilip durdurulabilir. Bu nedenle, düzenli takip ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri gereklidir' dedi.

Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bugünlerde metabolik hastalıkların artış gösterdiğini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Kliniği’nden Uzm. Dr. Nargiz Majidova, “Dünyada ve ülkemizde ciddi bir sağlık problemi olan Covid-19 pandemisi sürecinde; dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, yetersiz sıvı tüketimi, uyku bozuklukları ve stres gibi faktörlere bağlı olarak birçok metabolik hastalıkta artış görülmektedir. Metabolik hastalıklar denildiğinde başta şeker hastalığı olmak üzere yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, vitamin eksiklikleri, kemik erimesi, guatr gibi hastalıklar düşünülmektedir. Aynı zamanda birçok hastalığın bir arada görülmesi (şeker, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite gibi) ‘Metabolik Sendrom’ olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca karaciğerde yağlanması, safra taşı, gastroözofageal reflü, polikistik over sendromu, uyku apne sendromu ve bazı psikiyatrik bozukluklar da metabolik sendromla ilişkili sayılmaktadır Metabolik bozukluklar bağışıklık sistemi dengesinin bozulmasına, aynı zamanda hem virüse bağlı akciğer hastalıklarının alevlenmesine, hem de  akciğer hastalıklarının daha zor iyileşmesine (organ yetmezliğine kadar gidebilir) neden olabilir” ifadelerini kullandı. 
Metabolik hastalıklar erken teşhisle kontrol altına alınabilir.
Metabolik hastalıklarda tedavinin hastaya özel olduğunu anlatan Uzm. Dr. Majidova, “Bu tedaviler detaylı anamnez, fizik muayene, gerekli laboratuvar sonuçlarına göre düzenlenmelidir. Hastalığın ilerleme derecesine göre hem yaşam tarzı değişiklikleri hem de gerekli durumlarda tıbbi tedaviler verilmelidir. Hastalıklar erken dönemde kontrol altına alınamadığı takdirde ileri dönemlerde hem hastalığın kendisi ile hem de oluşturduğu komplikasyonlar (yani diğer organ hasarları) ile mücadele edilmelidir. Bu da hastalarımız için hayati tehlike oluşturmaktadır. Erken teşhis ve uygun tedavi verilmesi hastalıkların kontrol altına alınması açısından oldukça önemlidir. Sıklığı gittikçe artan metabolik hastalıklar ciddi bir sağlık problemidir ve erken teşhis ile geriletilip durdurulabilir. Bu nedenle, düzenli takip ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri gereklidir” diye konuştu.

VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Nargiz Majidova