Ruam hastalığı nedir? mankafa hastalığı nedir?

TAKİP ET

Vatandaşlar ruam hastalığını araştırmaya başladı. Ruam hastalığının belirtileri ve bulaşıcı olup olmadığı yoğun şekilde sorgulanıyor. Peki, Ruam hastalığı nedir, ölümcül mü? Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı? Ruam hastalığı belirtileri neler?

Yaklaşık bin 500 atın faytonlara koşulduğu Büyükada'da, tedavisi olmayan Ruam hastalığına yakalanan 81 at itlaf edildi. Kaymakamlık, Adalar'da karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu açıkladı. Büyükada'da kazılan ve gizemi çözülemeyen iki büyük çukurun da "İtlaf edilen atlar için hazırlandığı" ortaya çıktı.

Kaymakamlık açıklama yaptı
Büyükada'da sağlıksız koşullarda çalışan faytonlarla ilgili Adalar Kaymakamlığı'ndan açıklama geldi. Açıklamada bazı atlarda ruam hastalığı tespit edildiği, atların hemen itlaf edildiği belirtildi. Açıklamanın ardından Büyükada'ya hayvan girişleri yasaklandı. Bölgede karantina oluşturulurken, vatandaşlar ruam hastalığını araştırmaya başladı. Ruam hastalığının belirtileri ve bulaşıcı olup olmadığı yoğun şekilde sorgulanıyor. Peki, Ruam hastalığı nedir, ölümcül mü? Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı? Ruam hastalığı belirtileri neler? İşte ruam hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Ruam hastalığı nedir?
Bu hastalık, sakağı ya da mankafa hastalığı olarak da isimlendirilmektedir. Ruam; başta at, merkep, katır gibi tek tırnaklılar olmak üzere, insan, kedi ve hayvanat bahçelerinde yaşayan yabani hayvanlarda görülen zoonoz bir hastalıktır. Merkep ve katırlarda akut, atlarda ise akut ve kronik olarak seyreder.

Ruam hastalığı bulaşıcı mı?
Hastalığın etkeni Pseudomonas mallei'dir. Etkenin; fiziksel (ısı, ışık, kuruma) ve kimyasal ( dezenfektanlar ) maddeler ile kemoterapötiklere (antibiyotikler, sülfonamid ve çeşitli ilaçlar ) karşı direnci zayıftır. Su yalaklarında, ruam apsesi irininde, rutubetli ve karanlık yerlerde uzun süre canlı kalabilir.

Ruam hastalığı insana bulaşır mı?
Ruam hastalığı insana görülmez. Ancak insana bulaşması mümkündür. Ruam hastalığı, tek tırnaklı hayvanın etinin yenmesi durumunda insana bulaşabilir.
Kaynak: A Haber

Ruam hastalığı nedir? mankafa hastalığı nedir?