Sağlık Bakanı Koca'dan Açıklamalar Geldi

TAKİP ET

Saatler süren toplantının ardından Bakan Koca açıklamalarda bulunarak, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bakan Koca'nın açıklamarı şöyle;
HEPSİ İLERİ YAŞLARDAYDI...
Her birinize saygılarımı sunuyorum.  Toplum titiz haberciliği takdir ediyor. Ülkemizdeki ilk vaka 14 Mart’ta görüldü. Dün akşam saatlerinde vaka sayısın açıkladım. Şüphelilerin takibinde testlerin hızla yapılmasında çok titiz davranıyoruz. Buna ilk hastamızın temas çevresinden başlamıştık. Mücadelede çok ciddi bir deneyim kazandık. Sonuçları daha hızlı ön görüyoruz. Kaybettiğimiz 30 hatanın hepsi ileri yaşlardaydı. Bünye olarak dirençleri zayıftı. 

MÜMKÜN OLDUĞU KADAR AZ KAYIP...
Büyüklerimizden sözlerime kulak vermelerin istiyorum. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerinizin size ihtiyacı var.  Bunları hastayken yapamazsınız yapmak isteyip daha yapamadığınız kaç şey olduğunu düşünün. Sizin öğütlerinize ihtiyacımız var. Sizde bu sefere mahsus bu öğüdü kabul edin. Bu günlerde size karşı hassasiyeti yüksek olan bütün toplum paylaşıyor. Mümkün olduğu kadar az kayıp vermek istiyoruz.

HERKES SORUMLULUK ALIYOR...
Koronavirüse karşı mücadelemiz benzerlerinden çok farklı. Gurur duyacağımız bir gerçek daha var o da koronavirüse karşı koymuş olduğumuz dayanışmanın bir örneği yok. STK’lar sorumluluk alıyor iş dünyası bilim insanları bu mücadelesinin aktörleri haline geliyor. Medyamız bilgileri doğru kanaldan almakta çok aktif.

KADROMUZA 32 BİN PERSONEL KAYIYORUZ
Sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Bir diğer haberimse insan kaynağımızın yeterliliği konusunda bir güvence niteliğinde. Kadromuza 32 bin personel katıyoruz. Çalışan sağlık personelimizin ek ödemelerinin 3 aylık zaman seviyesinde yüzde 100 olacağını buradan ifade etmek istiyorum. 

İSTİSMARCILARA KATI YAPTIRIMLAR...
Tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır. Küçük çıkarlar uğruna suiistimal eden bazı malzeme üreticilerine katı yaptırımlar uygulanmıştır. Türkiye’nin maskeye ihtiyacı varken yurt dışına maske satılmayacaktır. Şu ana kadar 20 firmayla anlaşma yapıldı.

YERLİ CİHAZIN ÜRETİMİ BAŞLIYOR
Yerli cihazın seri üretimine başlıyoruz. Hızlı tarama kitini de devreye sokmuştuk ilave olarak 50 bin Çin’den hızlı tarama kit geldi. Perşembe günü 300 bin ilave tarama kiti olacak. 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini bağlantı yapacağımızı ifade ediyorum. Virüsle mücadele çok geniş katılımlı gerektiren bir mücadele. Sorumluluk duygusunun tüm birimlerde enerjiye dönüştüğü bir mücadeledir ve öyle olmalıdır. Felaket senaryolarının kolayca alt üst edeceği bir toplum değiliz.

YALNIZ DEĞİLİZ, HEP BİRLİKTE YAPIYORUZ...
Türkiye tedbirleri almamış ülkelerle kıyaslanıyor. Bu kıyaslama rasyonel değildir. Sosyal psikolojiyi dikkate aldık. Zor günleri aşma fırsatımız var. Biz insanın yüce değerine inanan bir toplumuz. Bizim için can, tüm fertler için kutsaldır. Biz riskler karşısında maceracı tipler değiliz. Şimdi günün değil hayatın hesabını yapmanın zamanıdır. Şu sözlerime büyük dikkat göstereceğine inanıyorum. Tedbirleri tek tek uyguluyoruz. Hayatlarımız birbirinden ayrışıyor ama bu tek tek yaptıklarımız bütün Türkiye olarak yapıyoruz. Tek tek yaptıklarımız 83 milyon birlikte yapıyoruz. Yalnız değiliz hep birlikte yapıyoruz.

İYİLEŞEN VAKALARIMIZ VAR...
Şu süreçte iyileşen vakalarımız var 14 günlük zaman diliminin geçmesi gerekiyor önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı gün ve gün açıklayacağız. İyileşen hastalarımızın fazla olduğun belirtmek istiyorum.

ÇİNDEN GELEN İLACIN KULLANIMINA BAŞLADIK...
Çin ile birlikte şu süreçte bu mücadeleyi nasıl verdiklerin bilgi akışı anlamında Çin ile bilgi akışın sağlamak üzere bir anlaşma yaptık. Bu sabah gelen ilacında yoğun bakımdaki hastalarımıza başlandığını özellikle ifade etmek istiyorum. Çin'den olumlu sonuçlar veren özel bir ilaçtan getirdik. Bu ilacın ne kadar etkili olup olmadığını görmüş olacağız.

HERKES KENDİ OHAL'İNİ İLAN EDEBİLİR...
Burada tek tek mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi OHAL’ini ilan edebilir bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Yapılması gereken her türlü desteği sağlayacağımızı ülkemizde aşı konusuyla ilgili kim ne kadar yol almak istiyorsa önünü açan herhangi bir kısıtlamaya gitmeden ona göre her türlü desteği vereceğimizi ilan etmek istiyorum.

HERKESE AÇIK DAVET...
Bilim Kurulu’nda Çarşamba günü eğitim konusunu gündeme almış olacağız. Biz şu dönemde herkese açık davetimizi yapıyoruz. Aşı konusunda kim neyi ne kadar yapabiliyorsa bunu bizimle paylaşsın istiyoruz. Bu paylaşacağı bilgiyi bekliyoruz.

5 BİN CİHAZ İÇİN SÖZLEŞME YAPILDI...
Geliştirilen cihazı ilgili tarafları bir araya getirerek destek ve alım garantisi sunuyoruz. İlk etapta 5 bin olacak şekilde bir sözleşme yaptık.

SAĞLIK PERSONELİNDE POZİTİF VAKALAR VAR...
Sağlık personelimiz içinde pozitif olan vakalarımız var maalesef. Sayılarını söylemeyeyim. Biliyorsun gün sonu çalışmalar bitmiş oluyor.

KİTLER SEMPTOMLARI OLAN HERKESE UYGULANDI...
Biz baştan kimlere test yapılabilir konuştuk. Çin teması olan kişilere dendi. Dinamik bir yapı olduğu için bu sürekli güncellendi. Devamında İran ve İtalya’da görülünce İtalya ve İran dendi daha sonra birçok ülkede görülünce yurt dışı temaslı dendi. Ülkemizde görülünce semptomlar olan herkese dendi.

GÜNLÜK 15 BİNE ÇIKACAK...
Şu dönemde test sayısı fazla oluyor olacak doğal olarak. Biz baştan düşük olan şimdi 3 binlere çıktığımız önümüzdeki günlerde 5 bine çıkacağımız ben tarama kitiyle bunun 15 binin üzerine çıkacağına inanıyorum.

TARAMAYLA BİRLİKTE ARTACAK...
Biz pandemide pozitif sonuç çıktığında vakanın bizde bilgisi olması lazım. O vakanın bizde temas ettiği kişilerin bilgisi olmazsa, vaka sayısı artar. Taramayla birlikte bu sayı daha da artacak.

MASKE İHRACATI YAPILMAYACAK
Maske ihracatı durdurulmuştur. Pandeminin olduğu dönemde istismar etmek isteyen firmaların yurt dışına yoğun bir şekilde bağlantılar yaptığını biliyoruz. Önceki gün bu anlamda üretici ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Bu dönemde özellikle Bakanlık olarak olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade ettiğimiz halde bunun yapılmadığını gördük. Bugün itibariyle bu firmaları teker teker çağırarak, günlük ne kadar üretim yapabileceklerini de konuşup anlaşmaya başladık. Farklı davrananlara karşı el koyma dahil birtakım tedbirler olacağını ayrıca ifade etmek istiyorum. 

YERLİ SOLUNUM CİHAZINDA SERİ ÜRETİM 
Salgının yayıldığı ülkelerden en fazla eksikliği hissedilen solunum cihazıydı. Yerli cihazın seri üretimine başlıyoruz. 
Hızlı tarama kitini de devreye sokmuştuk. Bugün itibariyle Çin'den 50 bin hızlı tarama kiti geldi ve devreye girmiş oldu. Perşembe gün 300 bin ilave hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve bir milyona kadar kullanmak üzere bağlantı yaptığımızı ifade etmek istiyorum. 

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Kurulumuz eğitim konusunu çarşamba günü ele alacak. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı da katılacak.

YETERSİZ TEST YAPILDIĞI İDDİALARI

Biz baştan kimlere test yapılabiliri konuştuk. Öncelikle Çin geçmişi ve teması olan kişilere dendi. Dinamik yapı olduğu için sürekli değişti. Devamında İran, İtalya ve Avrupa olarak değişti. Daha sonra yurt dışı dendi, şimdi artık semptom olan herkese. Bu algoritmaya göre hareket ettik. Şu dönemde test sayısı fazla olacak. Baştan düşük olan, şimdi 3 binlere çıktığımız, önümüzdeki dönemde 10-15 bine çıkacağız. 

Pozitif sonuç çıktığında devamında temaslıyı bulmamız gerekiyor. Temas ettiği kişilere tarama olmazsa giderek artar. O yüzden kamu/özel kimler çalışabilecekse bunun bilgisini bize verme zorunluluğu var. O bilgiyi veren her kurumla çalışıyoruz. 

Aldığımız kitleri ücretini vererek alıyoruz. 

VAN'DAKİ KORONAVİRÜS VAKALARI
Yaygın olarak ülkenin genelinde pozitif vakaların olduğunu biliyoruz. Van bunlar içinde öne çıkan bir ilimiz değil. Van'da vakalarımız var ama 10'un üzerinde değil. 

AŞI ENSTİTÜSÜ KURULDU
Koronavirüse karşı aşı gelişterme çalışmalarında kurum ve kuruluşlarına destek veriyoruz. 6 üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı. Önümüzdeki günlerde ihtiyaçlara göre herhangi kısıtlamaya gitmeden hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağımızı, Maliye Bakanlığımızın bunun karşılanabileceğini ifade ettikleri için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Aşı Enstitüsü kuruldu. Bu süreçte ülkemizde hangi üniversite ve merkez neyi ne kadar yapabilecekse, bunları desteklenmesi konusunda desteğin miktarına bakmaksızın sonuna kadar gidebileceğimizi ifade etmek istiyorum.

Sorumluluk duygusunun tüm birimlerde enerjiye dönüşeceği mücadeledir ve böyle olmalıdır. Türkiye'nin insan kaynağından daha da fazla yararlanacağız. Dezenformasyona karşı çok dikkatli olacağız. Yıkıcı davranışların önünü hep birlikte keseceğiz.

Biz felaket senaryolarının kolayca altüst edeceği bir toplum değiliz, hiç olmadık. Biz bir günün, iki haftanın değil günün sonunu ve tüm hayatın hesabını yaparız. Şimdi hayatın hesabını yapmak, tedbir zamanıdır. Evde zaman geçirme çok daha mutlu bir geleceğe hazırlanma zamanıdır.

Tedbirleri bizler tek tek uyguluyoruz. Mümkün olduğunca az temas kuruyoruz. Hayatlarımız birbirinden ayrışıyor, bu tek tek şahıs şahıs yaptıklarımızı bütün Türkiye olarak yapıyoruz. Tek tek yaptıklarımızı 83 milyon birlikte yapıyoruz. Mücadelenin özü tek tek, hep birlikte. Yalnız değiliz, hep birlikteyiz. Hepinize teşekkür ediyorum.

Bu birlikten fire vermeyelim, her ihmalin zincirleme risk olduğunu biliyoruz. En güvenilir çözümün evde kalmak olduğunu unutmayalım. Hayat eve sığar.

Şu süreçte iyileşen vakalarımız var. 14 günlük zaman diliminin geçmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı gün be gün açıklamış olacağız. İyileşen hastalarımızın fazla olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bugün sabah itibarıyla Çin'de kullanılmış olan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan, bu konuda yayınları yapılmış olan, özellikle yoğun bakım hastalıklarında kullanılmasının 11 günden 4 güne düşürüldüğüne dair bilgilerin olduğunu bildiğimiz ilaçla ilgili bu sabah yeterli miktarda getirmiş olduk. Fabrikaya devlet el koymasına rağmen şu dönemde Çin'den getirebilir olduk. Çin büyükelçiliği ile görüştüm. Bundan sonra da ihtiyacımızı karşılamada gayret içinde olacaklar. Çin hükümeti ve devletiyle bu mücadeleyi nasıl verdiklerini Bilim Kurulumuzla birlikte Çin'den bilim insanlarından bilgi akışını sağlamak üzere bir prensipte anlaşmış olduk.

Yine daha önce bizim kullandığımız, dünyada kullanılmamış olan sayın Trump'ın da 'fayda gördük' dediği ilacın bizde bilindik bir ilaç olduğunu, pozitif olan vakalara önümüzdeki günlerde sonuçlarını görebileceğimiz tedavi şeklini ayrıca ifade etmek istiyorum.

Sıkıyönetim dediniz. Burada tek tek hep birlikte mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir. Bunun illa devletin ilan etmesi gerekimiyor. Mücadelenin esası herkesin kendi kendini odasına izole etmesidir.

Hacettepe, Erciyes, TÜBİTAK, Mam, Acıbadem üniversitelere ve merkezlere davet yapıldı. Halk sağlığı labaratuvarımız destek için hazır. Önümüzdeki dönemde ihtiyaçlarda hiçbir şarttan kaçınmadan Maliye Bakanlığımızın desteğini biliyoruz. Yapılması gereken her türlü desteği sağladığımızı, ülkede aşı konusunda kimler ne kadar yol almak istiyorsa daha fazla desteklemek için bir yaklaşım içindeyiz. Kim ne yapmak istiyorsa ona göre Maliye Bakanlığımız sonuna kadar desteği açmış durumdadır. Her türlü desteği vereceğimizi ilan etmek istiyorum.

Kaybettiğimiz 30 kişi ileri yaş kronik hastalığı da olan hasta grubu oldu. Önümüzdeki günlerde bütün vakalarla ilgili yaş aralığı dahil olmak üzere şeffaf bir şekilde göstermiş olacağız. Kaç hastanın olduğu, iyileşenlerin kaç kişi olduğu, yoğun bakımdaki hasta sayısı, bu süreçte kaybedilen vakaların da yaş aralığını şeffaf bir şekilde vermiş olacağız.

91 yaşa kadar var. 60'ın altında iki hasta var. Onun dışında bütün hastalar 60'ın üzerinde

Sayın Cumhurbaşkanımızın genelgesi ile yayınlandı. Kamu kurumlarının misafirhanelerinin bütün sağlık personelimiz için kullanılmasına yönelik bir genelge çıktı. Bunu da bölge bölge sağlık personelimizin kullanılması için bir çalışma başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığımızda çarşamba günü Bilim Kurulu'na katılmak üzere konuştuk. Çarşamba günü eğitim konusunu gündemimize almış olacağız. Herkese açık bir şekilde davetimizi yapıyoruz. Aşı konusunda kim neyi ne kadar yapabiliyorsa, kimde ne kadar bilgi varsa bizimle paylaşsın istiyoruz, dediğiniz kişi dahil olmak üzere. Bu paylaşacağı bilgiyi bekliyoruz.

Solunum cihazıyla ilgili bir firmanın daha önce prototip olarak geliştirdiği bu süreçte üretimini bakanlık olarak bildiğimiz bu cihazın koronavirüs sonrası solunum sıkıntısı yaşayan hastalara daha da kullanılabilirliğini sağlamak üzere yoğun bakım hocalarımızın da değerlendirdiği ve bakanlık olarak ne kadar alacağımızı, destek sağladık, ilgili bir firma idi, şu an iki firmaya çıkmış oldu. Bunun sayısı üç veya dört olabilir. Kim ne kadar üretebilecekse, bunun üretimini de daha da arttırmak üzere gayret içindeyiz. Nisan sonu itibarıyla 2 bin teslim, toplam 5 bin olmak üzere sözleşme yaptık. Bunun sayısını ilave olan bir firma daha oldu. Üçüncü firma ile görüşmeler yapılıyor. Kim üretecekse üretmek istiyoruz. O durumda o firmalara da alım garantisi vererek sayıyı daha da arttırmak, sadece ülkemiz değil ülkemiz dışına da hibe etmek veya satabilir olmak.

Sağlık personelimiz içinde maalesef pozitif olan vakalarımız var. Sayılarını söylemeyeyim.

Gün sonu çalışmalar bitmiş oluyor. Sizin iki dakikada sonuç alacağınız bir yöntemden bahsetmiyoruz. Gün sonu itibarıyla vakaları, akşam olabildiğince geç vakitte olmamasına dikkat edip, erken dönemde vakaların toplamını vermek istiyoruz. Süreçte de tablo halinde daha şeffaf şekilde vereceğiz. 

Biz hiçbir şekilde hiçbir kitten, hiçbir labaratuvar testinden ücret almıyoruz, almayacağız, alanlara da izin vermeyeceğiz.
Biz gelen kitlerimize, aldığımız kitlere kendimiz paramızı vererek alıyoruz, ilaç dahil olmak üzere.

Van özelinde şu an artan vakamız var ama sayısı 10'un üzerinde bir vaka değil. Yaygın olarak şu an Türkiye'de sadece bir bölgeye lokalize değil, neredeyse ülkenin genelinde pozitif vakaların olduğunu biliyoruz. Van bunlar içinde öne çıkan ilimiz değil

Sağlık çalışanlarına ek ödeme için sayın Maliye Bakanlığımızın bugün itibarıyla onayladığı tabandan yani performans uygulaması var biliyorsunuz, bu uygulamayı devre dışı bırakıyoruz, tabandan bu performansı vermeyi sayın Maliye Bakanımız onayladılar. 32 bin personeli de en hızlı şekilde önümüzdeki bir iki hafta içerisinde almak üzere bir organizasyon içindeyiz.

Genelde personel alımı yaptığımızda üniversitelerden Sağlık Bakanlığı'na geçiş olduğunu biliyoruz, bu dönemde geçişe izin vermeyeceğiz. Bu dönemde özel sektörde istifa edenlerin sağlık personelinin olduğunu duyuyoruz, bakanlığa almayacağız, özel sektörde çalışıp çalışmayacağına dair çalışma içindeyiz. Bu dönemde ortadan çekilme gayretine girmeyelim. Buna izin vermek istemediğimizi de belirtmek istiyorum.

Tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim.

OECD sayılarına göre yoğun bakım ve en fazla yatak sayısına sahip ülkeyiz. Şu süreçte herhangi bir sorun olmadığını önemli olan bu süreçte vatandaşımızın kendilerini izole etmelerini, hastalığın erken döneminde Bilim Kurulu'nun da önerdiği gibi ilacın başlaması ve solunum sıkıntısının oluşumunu önlemek. Yapılması gereken en uygun tedaviyi hızla devreye sokarak, o ilaçla ilgili 11 günden 4 güne çekildiği bilgisini biliyoruz. Bunu hastalarımıza uyguladıktan sonra daha net söyleyebilir olacağız.

Baştan vakaların hepsi yurtdışı ağırlıklı idi. Artık yurt dışı temaslı, temaslının temaslısı olmaya başladı. Şimdi daha çok temaslının temaslısı anlamında giderek hastalığın arttığını söyleyebiliriz.

Tavanın maliyeti 1,5 milyar 3 ay devam ediyor olacak, teşekkür ediyorum.