Sahura kalkmadan oruç tutmayın

TAKİP ET

On bir ayın sultanı Ramazan ayına girmemize sayılı günler kaldı. Peki bu sene de sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan'ı sağlıklı bir şekilde oruç tutarak geçirmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Damancıoğlu, sahur ve iftar arasında geçen sürenin oldukça uzun olduğuna dikkat çekerek , sahur yapmadan oruç tutmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Damancıoğlu, halsizlik, tansiyon düşüklüğü, şeker düşüklüğü, dikkatte bozulmalar, baş ağrısı, metabolik hızın  düşmesi gibi çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınabilir” dedi.
SUSAMAYIN
Sahurda alınacak besinler hakkında da bilgi veren Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Damancıoğlu, susatacak besinlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.  Damancıoğlu, “gün boyu enerjik ve uzun süre tok tutacak, sindirimi uzun süren lifli yiyeceklerle, su ihtiyacımızı karşılayacak ve şeker oranı düşük içecekler tercih edilmelidir.” Diye konuştu.
KAHVALTI EN İYİSİ
En ideal sahur yemeğinin kahvaltı olduğunu ifade eden  Atasam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Damancıoğlu, sahur için sofranızda bulundurmanız gerekenler; peynir, yumurta, süt, tam buğday ekmeği, lifli gıdalardır. Zeytin, tuz oranı yüksek bir besindir ve gün boyu susuzluğu artırır bu nedenle zeytin yerine ceviz, badem veya fındık tercih edilebilir. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriği sayesinde Ramazan’da da dengeli beslenmemize ve gün boyu tokluk hissine yardımcı olur” dedi. İFTAR İÇİN ÖNERİLER
Ramazan’da dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan diğeri ise uzun süren açlık sonrası oturduğumuz iftar sofraları… İftarda su ile orucumuzu açtıktan sonra 1 hurma tüketmek, kan şekerini dengelemesi ve yüksek lif içeriği sebebiyle doğru bir seçim olacaktır. Midemiz uzun süreli bir dinlenme sürecinden geçeceği için iftarda aniden fazla miktarda yemek yemek çeşitli sindirim problemlerine yol açabileceği gibi kısa zamanda fazla kalori alımına da sebep olur.  Bu nedenle yemeğe hafif bir çorbayla başlamak doğru tercih olacaktır. Çorbanın krema içermemesi ve az yağlı olması sindirim problemleri yaşama riskini ortadan kaldıracağı gibi fazla kalori alımını da önleyecektir. İftarda yapılan en büyük hatalardan biri uzun süren açlık sonrası hızlı bir şekilde yemeğe devam etmektir. Bu nedenle çorbadan hemen sonra ana yemeğe geçmeyip 15dk kadar ara vermek hem sindirim için hem de doygunluk hissinin sağlanması için faydalı olacaktır.
Ana yemek seçimi konusunda ise oldukça avantajlı bir dönemdeyiz. Yaz mevsimi sebebiyle taze sebze çeşitliliği ve temininde sorun yaşamıyoruz. Zeytinyağlı hafif ana yemekler, yeşil salatalar midemizin kurtarıcısı olacaktır. Yanında ise küçük miktarlarda haşlanmış veya ızgara et, tavuk, balık veya kuru baklagiller gibi protein grubu besinler bulundurmalıyız.
TATLI SEÇİMİNE DİKKAT!
Ramazan’da en tehlikeli noktalardan diğeri ise, yemekten hemen sonra tüketilen ağır, şerbetli, hamurlu tatlılar. Ağır tatlıların tüketilmesi kan şekerindeki ani iniş çıkışlar nedeniyle daha çok acıkmaya ve ertesi gün susuzluk hissinin artmasına sebep olur. Yemek sonrası midenizin dinlenip yediklerinizi sindirmesine müsaade edin ve tatlıyı yemekten en az 1.5-2 saat sonra tüketin. İçerdiği vitamin-mineral ve sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı etkisi sebebiyle en iyi tatlı seçimi meyveler olacaktır. Ufak kaçamaklar yapmak isteyenler için ise 2-3 top dondurma, sütlaç, güllaç, kazandibi, tavukgöğsü gibi sütlü tatlılar tercih edilmeli.
SU TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN
Bu dönemde vücudumuzun su ihtiyacı azalmaz, aksine sıcaklardan dolayı daha da artar. Oruç tutarken vücudumuz uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içilmelidir. Çay- kahve tüketimi suyun yerini tutmayacağı gibi vücuttan su atımını da artırır bu nedenle çay-kahve tüketimi azaltılmalı. İçildiği zaman da yanında mutlaka suyla tüketilmelidir.
   

atasam hastanesi