Şiddetli adet sancısı nasıl geçer?

TAKİP ET

Adet döneminde, bazen kanamadan öncede başlayabilen, kanamanın yoğun olduğu günlerde daha fazla hissedilen, karın alt kısmı ve kasık bölgesinde kramplar şeklinde hissedilen ağrıya 'adet sancısı' veya ağrılı adet (dismenore)adı verilir.

Kadınların yarısından fazlasında adet döneminde az ya da çok ağrı görülmektedir. VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Prof.Dr.Mehmet Bilge Çetinkaya, bu ağrıların %10'u iş ve güç kaybına, okul devamına etki gösterebilecek şekilde olup bazen ise hastane yatışı gerektirebilecek derecede olabildiğini belirterek, önemli bilgiler paylaştı.

Adet sancıları, adet dönemindeki güçlü rahim kasılmaları nedeniyle ortaya çıkar.  Ayrıca bulantı, kusma, sinirlilik, kabızlık, sık idrara çıkma gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının bir parçası olan rahim kasılmalarının kadın tarafından aşırı  şekilde hissedilmesidir.  Adet döneminde, rahim içerisindeki kanamanın kontrollü bir şekilde atılması için rahim kasılır. Rahimde üretilen ve “prostoglandin” adı verilen kimyasallar bu kasılmalara yol açar.  Yapılan çalışmalarda  şiddetli dismenoresi bulunan kadınlarda rahimde üretilen prostoglandinlerin düzeyinin normal kadınlara göre  yaklaşık 300-400 kat arttığı gösterilmiştir. Bu dönemde kadınlarda kramp tarzında bele ve kasıklara vuran şiddetli ağrılar yaşanabilir.

Adetlerin oluşmasıysa birlikte ağrılar herhangi bir organik nedene bağlı olmadan yaşanabilmektedir. Altta yatan başka neden olmadığında primer dismenore adı verilir. Eğer enfeksiyon,  myom, polip veya edometriozis nedenli enflamatuvar etkenler söz konusu ise buna bağlı dismenorelere sekonder adı verilmektedir.  

Ağrıların giderilmesinde hekiminizin ilaç önerisinin dışında bu dönemde sigara, alkol ve kafeinden uzak durulması, hafif egzersizler, sıcak bir duş  ve alt karın bölgesine hafif bir masaj  ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilmektedir.

Adet dönemi ağrılarında  özellikle ilk seçenek olarak prostoglandinleri baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır. Ağız yolu ile kullanılan ağrı kesiciler yeterli olmadığı durumlarda altta yatan nedenleri ekarte etmek ve ileri değerlendirme için  jinekolojik muayene gerekebilmektedir. Yanısıra başka nedene bağlı olmaksızın şiddetli  adet sancısında ağrıların damar yolu analjezikleri ile geçirilmesi açısından hastane yatışı ve kısa süreli izlem amaçlı hastane yatışı yapılabilmektedir.   

ProfDrMehmet Bilge Çetinkaya