Sınavdan 1 Gece Önce Ve Sınav Esnasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

TAKİP ET

Liv Hospital Samsun Çocuk Psikiyatrisi Kliniği'nden Uzm. Dr. Zeynpe Gülçin Yıldırım yaklaşan üniversite sınavına ilişkin yapılması gerekenler konusunda bilgilendirdi.

Üniversitelere giriş sınavına hazırlanan öğrenciler ve aileler için zorlu geçen bir yılın ardından sınav zamanı geldi çattı. Kısa bir süre sonra tüm yaşanan sıkıntılar geride kalacak. Sınav öncesi en zor geçen son gece ve sınav esnasında yaşanan kaygı sonuçları etkileyebilir. Peki kaygıyla başetmek için neler yapabilirsiniz?

SINAVDAN BİR GECE ÖNCE
Yıldırım, „Öncelikle ne kadar kaygılı olursanız olun sınavdan bir gece önce ya da sınav sabahı ders çalışmayın. Sizi kaygılandırmayacak insanlarla sohbet edin, yürüyüş yapmak, kitap okumak gibi sizi rahatlatacak aktiviteler yapın. Doğru nefes alıp - vermeyi öğrenin. Diyafram nefesini öğrendiğinizde kaygınızın azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Diyaframdan nefes alabilmek için sağ elinizi göğsünüzün üstüne sol elinizi karnınızın üstüne yerleştirin. Eğer nefes alımı sırasında sol eliniz yukarı doğru çıkıyorsa doğru nefes alıyorsunuz demektir. Kaygılı hissettiğiniz zamanlarda derin ve yavaş diyafram nefesleri alıp vermeye çalışın. Sınavdan önce hayat düzeninizde değişiklik yapmamaya özen gösterin. Örneğin son gece uyku saatinizden erken yatmayın, uyuyamamak kaygınızı arttırır. Ya da normalde tükettiğiniz besinlerden daha farklı besinler tüketmeyin.
Kaygı nedeniyle iştahsız hissedebilirsiniz ancak midenizin boş olmamasına özen gösterin.
Sınavın nerede ve saat kaçta olduğunu bildiğinizden emin olun. Sınav yerine çok geç ya da çok erken gitmeyin“ dedi.

 SINAV ESNASINDA
Sınav esnasında yapılması gerekene dikkat çeken Uzm.Dr.Zeynep Gğlçin Yıldırım, „Sıraya oturduğunuzda rahat olduğunuzdan emin olun. İçinde rahat hissedeceğiniz kıyafetler tercih edin, bir kaç kez diyafram nefesi alıp verin. Aklınıza olumsuz düşünceler akın ediyorsa zihninize "DUR" deyin. Gerçekçi olmayan düşüncelerinizin yerine gerçekçi düşünceler bulmaya çalışın. Örneğin; “İyi değilim, yetersizim, aptalın tekiyim” yerine, “mükemmel değilim ama bu zamana kadar okuyup bu noktaya kadar geldiysem bu benim çalışkanlığımı ve başarılı olduğumu gösterir”. Ya da “Bu sınavda başarılı olamayacağım” yerine, “ bu sınavda başarılı olmak için elimden geleni yapacağım”, “ Bu sınav hayatta başarılı olmanın tek yoludur” yerine “ Bu sınav hayatta başarıya giden yollardan bir tanesi sadece”, “ mutlaka başarmalıyım” yerine “ başarmak istiyorum” diye düşünmek daha gerçekçidir. Soruların sırasına göre gitmek zorunda değilsiniz en iyi hazırlandığınızı düşündüğünüz bölümden başlayın. Soruları dikkatle okuyun. Olumsuz ifadelere özellikle dikkat edin. Etrafınızdaki insanları görmezden gelmeye çalışın. Düşünmek için kafanızı kaldırdığınızda diğer insanlara değil, örneğin pencereden dışarıya bakın. Zamanı takip etmeyi unutmayın, bir gözünüz saatinizde olsun. Eğer kaygınız artarsa kağıdı kalemi bırakın gözlerinizi kapatın, derin nefes alıp verin, vücudunuzdaki gergin olan kasları hissetmeye çalışın. Ardından kaslarınızı kasıp gevşetin. Kaygınızdan tamamen kurtulmaya çalışmayın. Kaygı uygun seviyede olduğunda dikkati arttırır. Kaygınızın kontrol altında olmasını sağlayın. Sizi kaygılandıran düşüncelerin zihninizde dönmeye başladığı anlarda kullanabileceğiniz "tamam, herşey kontrol altında, şimdi işime dönüyorum" gibi kendi kendinize söyleyeceğiniz, sizi rahatlatacak kelimeler belirleyin. Aniden aklınızdaki herşey uçup gitmiş gibi hissederseniz kendinize zaman tanıyın, kağıdı kalemi bırakın, nefes alıp verin, kağıdın köşesine şekiller çizgiler çizmek de aklınızı toplamanız konusunda size yardımcı olabilir“ diye konuştu.

Dr. Yıldırım, „Son olarak sevgili aileler; pek çoğunuz sınava girecek çocuğunuzdan daha kaygılısınız. Bu kaygıyı çocuklarınıza yansıtmadığınızı düşünseniz de yansıtıyorsunuz. Çocuklarınız sizlerin kendilerinden başarı beklediğinizi, başaramazlarsa hayal kırıklığı yaşayacağınızı biliyor. Ailelerini hayal kırıklığına uğratma düşüncesi sınavın kendisinden daha ağır bir yüktür. Bu nedenle lütfen kaygılanmayın, çocuğunuza, çalışmalarına ve kendi katkılarınıza güvenin. Çocuklarınızın sizler için her başarıdan, her sınavdan daha önemli olduğunu hatırlayın ve onlara hatırlatın.
Herkese başarılar dilerim“ şeklinde açıklamasını sonlandırdı.