Sıtma Hastalığı (Malarya) Nedir?

TAKİP ET

Sıtma, Anofel cinsi sivrisineklerin ısırması ile insanlara bulaşan bir parazitler hastalıktır. Sivrisinekler plazmodyum adlı paraziti taşırlar. İnsanları ısırdıklarında bu parazit kişinin kan dolaşımına salınır.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Utku Kavruk sıtma hastalığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Hastalığın belirtileri, periyodik tarzda gelen yüksek ateş, titreme, yoğun terleme, baş ağrısı, bulantı ve kusma, kas ağrısı, kanlı dışkılama ve ishaldir. 
Sıtma genellikle bu parazitlerin yaşadığı tropikal ve subtropikal bölgelerde görülür. Afrika başta olmak üzere Güneydoğu Asya, Hindistan, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Orta Amerika riskli bölgelerdir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2017 verilerine göre dünya nüfusunun yarısı bu hastalık yüzünden tehdit altındadır. 
Yrd. Doç. Dr. Utku Kavruk sıtma hastalığının dünyada çok yaygın olan bir hastalık olduğuna ve sıtmanın olduğu bir bölgeye seyahat eden kişilerde yüksek ateş görülüyorsa mutlaka uzman bir doktora muayene edilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır.