Skolyoz Nedir?

TAKİP ET

Atasam Atakum Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Omurga Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Mesut Kılıç bilgilendiriyor

Omurganın sağa ya da sola doğru eğriliklerine skolyoz denir. En sık olarak ergenlik yaştaki çocuklarda görülür.
Skolyoz Tanısı Nasıl Konulur?
Omurgaya ön veya arkadan bakıldığında düz değil de sağa ya da sola doğru kayma varsa skolyozdan şüphelenilir. Kesin tanı için röntgen filmi çekilir varsa eğriliğin açısı ölçülür ve 10 ˚ den fazla ise skolyoz olarak tanı alır.


Skolyozun Sebepleri Nelerdir?
İdiopatik” tip ( nedeni bilinmeyen ) skolyozdur.  İdiopatik skolyozun sebepleri için değişik teoriler olsa da günümüzde genetik ( Irsi) sebep üzerinde çalışmalar artmıştır.
Çocuğumda Skolyoz Olup Olmadığını Anlayabilir Miyim?
    Aşağıda sıraladığmız bulgular ebeveynlerce fark edilirse uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir:
-    Bir omuz diğerinden daha yüksek ise
-    Kürek kemiğinden biri daha çıkık ise
-    Gövde ve / veya göğüs kafesi bir tarafa kaymış ise
-    Belde asimetri varsa
Bilinmelidir ki belirtilen bulguların  olmaması  skolyoz olmadığı anlamına gelmez. 


Eğriliğin Artma Riski Var Mı?
Skolyozun ilerleyip ilerlemeyeceği bilmek her zamana kolay olmayabilir. Çok sayıda kriter gözden geçirilmelidir. En önemli faktörler eğriliğin boyutları ve iskelet uzamasının ne kadar daha devam edeceğidir. 
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Ameliyat ya da  ameliyat dışı tedaviler vardır. Ameliyat dışı tedavilerde gözlem ve korse tedavisi uygulanır. Korsenin amacı eğriliğin büyümesini engellemek ve ameliyatın önüne geçmektir. Korse büyüme tamamlanıncaya kadar kullanılmalı fakat korse kullanımına rağmen eğrilik artabilir ve cerrahi gerekli olabilir.
Cerrahinin Amaçları;   
Skolyozun daha fazla ilerlemesini engellemek ve omurgayı olabilecek en güvenli şekilde düzeltmektir. Bu sayede yaşamın ilerleyen yılların da  ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilir ki bu sorunlar aşağıda belirtilmiştir:
-    Akciğer hastalıkları (Nefes alma güçlüğü)
-    Kalp sorunları
-    Kas zayıflığı
-    Ağrı
-    Belde kireçlenme 
 Skolyoz Ameliyat Nasıl Yapılıyor?
Omurgayı olabilecek en güvenli şekilde düzeltmek için implantlar ( çubuklar vidalar ) kullanılır. Bir çeşit “iç korse” olarak da adlandırılabilir. Artık günümüzde sırt bölgesinde kesi yapılarak cerrahi gerçekleştirilmektedir.
Cerrah Nasıl Seçilmeli?
Seçeceğiniz cerrahın Çocuk ergen omurga deformitelerinin tedavisinde eğitim almış, uzmanlaşmış ve skolyoz cerrahisi daha önceden yapmış, başarılı deneyimleri olan “Omurga Cerrahı” olması önerilir.
Omurilik Monitorizasyonu; Skolyoz Cerrahisi Artık Daha Güvenilir
Hasta ve hasta yakınları tarafından en sık olarak sorulan sorular arasında “Felç kalma riski nedir?” sorusu gelmektedir.  Günümüzde artık son teknoloji bilgisayarlar ile hastanın ameliyat başlangıcında kol ve bacaklarına takılan problarla omurilikten gelen sinyaller alınmakta ve bilgisayara yansıtılmaktadır. Bu erken uyarı sayesinde hastanın omurilik yaralanmasına bağlı felç olma riskini büyük ölçüde ortadan kaldırıyor.
 

Atasam