Ülkemizde 450-500 bin civarında Alzheimer hastası var

TAKİP ET

Son yıllarda halkımız tarafından adeta çağın yeni vebası diye nitelendirilen Alzheimer hastalığıyla Samsun ve bölgemizdeki kamuoyunu bilgilendirmek için OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji AB öğretim üyesi ve Türk Alzheimer Derneği Samsun Şubesi Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, bir açıklamada bulundu.

OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji AB öğretim üyesi ve Türk Alzheimer  Derneği Samsun Şubesi Başkanı  Prof.Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, açıklamasında şunları söyledi: “Alzheimer hastalığı 60 yaş üstü kişilerde bunamanın en sık nedenidir. Başlangıçtaki belli başlı yakınmalar isim unutkanlıkları, eşyalarının yerlerinin bulunamaması, yemek yaparken tencereyi ocakta unutmak, daha önce konuşulmuş olanların tekrar tekrar konuşulması, pazarda, markette alınması planlanan şeylerin alınmadan eve gelinmesi, namaz kılarken rekâtların şaşırılması şeklindedir. Hastalık süreci ilerledikçe yakınmalar da ağırlaşır. Artık hiç yeni bir bilgi öğrenememek, hep eskiden olan şeyleri hakkında konuşmak, yeni, günlük olayları bellekte tutamamak, onlar hakkında pek konuşmamak, giderek daha fazla içe çekilmek, daha az dışarı çıkmak, dışarı çıkıldığında bazen kaybolmak, günlük aktiviteleri gerçekleştirirken yardıma gereksinim duymak, yemek yemekte, giyinmekte, banyo yapmakta, tuvalet ihtiyacının giderilmesinde sorunlar yaşamak orta evre belirtileridir. Günlük yaşam aktivitelerinin tamamen bir başkasının yardımına gereksinim duyacak derecede bozulması da ileri evre belirtileridir. Bu evrede hastanın konuşma miktarı azalmış, konuşmanın içeriği fakirleşmiştir. Kişisel gereksinimlerin giderilmesi de yardımsız mümkün değildir”



Ülkemizde 450-500 bin civarında Alzheimer hastası var.



Prof.Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü. “Alzheimer hastalığı normalde beyin dokusuna çökmeyen proteinlerin beyne çökmeye başlamasıyla ilk unutkanlık yakınmasının başlaması arasında 10-15 yıl kadar zaman geçmesi gerekli. Bu şu demek; 60’lı yaşlarında Alzheimer hastalığı tanısı alan bir kişide hastalık süreci 40’lı yaşlarda başlıyor. Peki unutkanlık yakınması başlamadan önce yani kişiler 40-60 yaşları arasında iken hastayı saptaya biliyor muyuz? Bazı inceleme yöntemleriyle, belirli protokoller çerçevesinde evet.  Mevcut tedaviler bu proteinlerin beyne çökmesini engelleyemediği için etkileri de sınırlı oluyor. Ancak son yıllarda doğrudan, proteinlerin çökmesini engellemeye yönelik tedavi girişimleri var. Bunlar henüz araştırma seviyesinde. Ülkemizden de bazı kliniklerin katıldığı bu araştırmalarda büyük umutlar beslememize olanak tanıyan sonuçlar yayınlanıyor. Henüz kesinleşmiş, rüştü ispatlanmış bir ilaç yok ama sonuçlar oldukça yüz güldürücü. 21 Eylül tüm dünyada Alzheimer Günü olarak kutlanıyor. Hastalıkla ilgili farkındalığı arttırmak temel hedef. Şu anda ülkemizde 450-500 bin civarında Alzheimer hastası var. Fakat bunları sadece yaklaşık 80 bini tedavi almakta. Hastalığı kesin tedavisi bulunsa dahi hastaların yakınmalarını önemseyip hekime başvurma tedavinin en temel noktası. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlılık sürecinde unutkanlığın normal olduğu düşüncesi çok yaygın ne yazık ki. Oysa, sloganımızda da olduğu gibi, “Yaşlandığınızda unutmak hastalıktır

” ve bir hekime başvurmayı gerektirir” dedi.