Ülser'in ilacı Huzur

TAKİP ET

Sağlık Haber - İstirahat birçok hastalıklarda olduğu gibi ülserlilerin tedavisinde de esastır. Dinlenme bedenen ve ruhen yapılmalıdır. Ülseri azdıran durumlardan birisi stres olduğu içi tatil ve seyahatler ülserlilere çok iyi gelir.

Atasam Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.Levent Durupınar, Ülser’in, asit özelliğindeki mide salgısının mukozanın  zedelenmiş bir kısmına etki yaparak meydana getirdiği yaraya verilen ad olduğunu söyledi.

Ülser’in her yaşta ve her meslekte olanlarda görülebildiğini vurgulayan Durupınar, “ 20-50 yaşları arasında daha sık rastlanmaktadır. Ülserlere yemek borusunun alt kamında, midede, on iki parmak bağırsağında ve ince bağırsakta rastlanmaktadır. Bazı vakalarda hem midede hem on iki parmak barsağında aynı zamanda görülebilir. Ülser mukozadan başlayarak derin kas dokularına kadar inebilen ve hatta mide, bağırsak duvarının delinmesine sebep olan ilerleyici bir hastalıktır.” Diye konuştu.

Ülser ile ilgili bilgiler veren Atasam Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.Levent Durupınar, “Ağrı, ülserin belli başlı ve ilk belirtilerindendir. Ülser ağrısı, kemirici, yanıcı, bazen kramp tarzında olur. 15 dakikadan 1 saate kadar hatta daha fazla sürebilir. Ağrı, mide ülserinde midenin üst kısmında duodenum ülserinde sağ tarafta; ince bağırsak ülserlerinde karnın orta kısmında olur. Buralara parmakla basınca ağrının yeri kesinlikle belirir. Ülser ağrılarının gelişi sindirim devreleriyle ilgilidir. Genel olarak yemeklerden 1-4 saat sonra başlar.”

“Ülser ağrılarının mevsimlerle ilgisi vardır. Ağrılı devreler en çok ilk ve sonbaharda görülür. Ağrıyı uyandıran sebeplerin başında soğuk, ayak ıslanması, çabuk yemek yemek, üzüntü, yorgunluk ve hazmı güç şeyleri yemek gelir. Ülserlilerde zaman zaman bulantı görülür. Kusma, ağrı esnasında olabildiği gibi, yara sebebiyle mideden duodenuma geçiş yolunun ileri derecede daralması halinde de olur. Böyle durumlarda, hasta bazen bir gün evvel yediğini kusabilir. Ağız sulanması, zayıflama, kabızlık da sık görülen belirtiler arasındadır.”

“Ülserin önemli belirtilerinden biri de açık veya gizli kanamadır. Kan damarlarının zedelenmesiyle ağızdan kan gelebilir. Bu kan mideden hemen dışarı atılmışsa taze kan görünüşündedir. Midede biraz kalmışsa kahve telvesine benzer. Kan bağırsaklardan geçerse dışkı, kömür gibi siyah renkte gelir. Gizli kanamada dışkıda gözle belli olacak şekilde bir değişme görülmez. Bu durumda ancak bir laboratuar muayenesi, ülserin kanama yaptığını ortaya koyar. Kesinlikle doktor kontrolü olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Asit fazlalığı ülserin ilerlemesine ve ağrının uyanmasına sebep olduğundan tedavide asit salgılanmasını azaltan, asitleri tadil eden ve ağrıyı kesen çeşitli ilaçlar kullanılır.”

“Perhiz ülser tedavisinde çok önemlidir. Başlangıçta hastaya birkaç gün sadece süt verilir. Daha sonra buna buğday ezmesi, pirinç lapası, rafadan yumurta, kaymak veya krema, pelte gibi yiyecekler eklenir. Ayrıca meyve suları verilir. Durum düzeldikçe doktorun tavsiyelerine göre yemek listeleri düzenlenerek hasta iyileşinceye kadar perhize devam edilir. Bu tedaviler başarılı olamadığı veya tıkanma ve kanamanın tehlikeli durumlar yarattığı hallerde cerrahi tedavi yolu tercih edilir. Duruma göre midenin büyük veya ufak bir kısmı ameliyatla alınır.”