VM Medical Park Samsun Hastanesi Bilgilendiriyor !

TAKİP ET

Ramazan; ruhen ve bedenen arındığımız, paylaşmanın, birlik ve beraberliğin önemini anladığımız bir ay. Bu özel günlerde beslenme alışanlıklarımızda yapacağımız olumlu değişikliklerle rahat bir Ramazan orucu geçirmek mümkün. VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Dyt. Kübranur Ak Ramazan Ayı'nda sağlıklı beslenme ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Yeterli ve dengeli beslenmenin birinci şartı güne kahvaltı ile başlamak ise; Ramazan Ayı’nda da sahur yapmaktır. Mutlaka sahura kalkılmalı ve ağır, yağlı yemekler yerine protein ağırlıklı, kahvaltı tarzında bir sahur tercih edilmelidir. Yumurta mutlaka tüketilmeli, yumurtanın gün boyu tokluk hissine destek olacağı unutulmamalıdır. Bir su bardağı yoğurt yada süt ile çok tuzlu olmamak kaydıyla peynirin de tüketimi sağlanmalıdır. Bunların yanı sıra gün boyu tokluğunuza destek olacak tam tahıllı ekmek, yeşillik, sebze ve meyve tüketimi sağlayarak lifli gıdaların tüketimine ağırlık verilmelidir.

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle bireyler iftarda daha fazla yemek yeme eğilimine girerler. Bu durum hazımsızlık başta olmak üzere, sindirim sisteminde bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. İftarda yağlı, ağır gıdaların tüketilmesi de kan şekerini hızla yükseltir, sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle iftar yemeğine dikkat edilmeli, aşırıya kaçmamalı, hafif bir çorba ardından sebze yemekleri, haşlama veya ızgara bi parça kırmızı yada beyaz et tercih edilmeli, yavaş yemeye özen gösterilerek yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalıdır. Sindirim sistemine destek olmak için iftardan1 -1,5 saat sonra yürüyüş yapılmalıdır.

Özellikle yaz aylarına gelen Ramazan aylarında vücutta terleme daha fazla olması sebebiyle Dyt. Kübranur Ak vücudun sıvı ihtiyacının artması ile iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre (10-12 bardak) su içilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır.

 

RAMAZAN AYI