VM Medical Park'tan 'Kan Kardeşi' daveti

TAKİP ET

Kan bağışı; gönüllü ve sağlıklı bir bağışçıdan kan ve kan ürünlerini elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınması işlemidir.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Erişkin Hematoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık Kan Haftası’nda kan bağışçılığının önemini vurgulayarak herkesi Kan Kardeşi olmaya davet etti. 

‘’Günümüzde teknolojinin her alanında olduğu gibi tıp alanında da baş döndürücü gelişmeler olmaktadır. Akıllı ilaçlar ve gen tedavileri çeşitli hastalıklarda başarı ile uygulanabilmektedir. Ancak halen kan ve kan ürünlerinin yerini alabilecek tedaviler sınırlı sayıdadır. Kanser tedavileri, kemik iliği ve kök hücre nakli gibi tedavilerde, çok sayıda hastalık ve cerrahi tedavide kan ve kan ürünleri kullanılmaktadır. Bu nedenle kan bağışı hastalıkların tedavisinde çok önemli yer tutmaktadır. Kan ve kan ürünlerinin tek kaynağı da insandır. Kan Merkezleri’ne başvuran sağlıklı bağışçıdan alınan yaklaşık 500 ml kan hastaların ihtiyacına göre üç farklı torbaya (Eritrosit, trombosit ve plazma) alınarak üç farklı kişinin tedavisinde kullanılmakta ve hayatını kurtarabilmektedir.

Kan bağışının; bağışçıda bir başka insana iyilik yapma, faydalı olma hissinin oluşturduğu psikolojik yararı yanında çok sayıda tıbbi yararı da bulunmaktadır. Kan bağışı; kemik iliğinin yağlanmasını önleyerek, kan üretimini güçlendirir. Kan bağışı ile kandaki yüksek yağ oranında düşme olur ve kalp krizi riski azalır. Verilen kanın yerine genç hücreler kana karışacağı için bağışçı kendini daha dinç hisseder. Baş ağrısı, yüksek tansiyon, yorgunluk şikayetlerinde azalma olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde hepatit B, hepatit C, AIDS ve sifiliz hastalıkları açısından test edilmiş olur ve kan grubuna bakılır.

Kan bağışı için Kızılay Kan Merkezleri ve bölge kan merkezlerine başvurduğumuzda, hem üç insanın hayatını kurtarmış hem de kan bağışlayarak kendi sağlığımızı korumuş olacağız.’’
 

Özlem Şahin Balçık